Connect with us

technokrata

Még nagyobb kapacitású DVD-k

Smart home

Még nagyobb kapacitású DVD-k

51 GB egy lemezen.

A HD DVD és a Blu-ray mindezidáig nem tudta leváltani a DVD-ket; egységes szabvány helyett egymással rivalizálnak, és ezzel nem nyerték meg a fogyasztók kegyeit. Az egyik igen fontos tényező ebben a csatában a lemezek által kínált kapacitás, melyben a HD DVD eddig rosszabbul állt – ez azonban a minap megváltozott. A DVD Forum, a DVD szabványokat felügyelő nemzetközi szervezet bejelentette, hogy elfogadta standardként az 51 GB-os kapacitást nyújtó, három adathordozó réteget tartalmazó, egyoldalas HD DVD-t. Ez egy picivel még több is, mint amit a Blu-ray korongok kétrétegű változatai (50 GB) kínálnak.

Az előző hónap utolsó napján elfogadott standardról egyelőre hivatalos közlemény nem jelent meg – a Toshiba, mely még áprilisban adta be kérelmét, egyelőre nem kívánja reklámozni a nagyobb kapacitású HD DVD-ket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének ismertek a részletek: a három, egyenként 17 GB adat tárolására képes réteg önmagában is továbbfejlesztésre került. Eddig ugyanis „mindössze” 15 GB-ot tudtak egyenként rögzíteni; ezt toldotta meg a Toshiba vezetésével dolgozó konzorcium plusz 2 GB-tal, köszönhetően az adatokat jelölő gödrök (pit) további miniatürizálásával.

Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy kereskedelmi forgalomba mikor kerülhetnek az első, háromrétegű HD DVD-k, és azt sem tudni, hogy az (újra)írható változatok mennyiért lesznek majd megvásárolhatók. Iparági elemzők szerint ugyanakkor olcsóbbak lesznek, mint a kétrétegű Blu-ray; vagyis ugyanakkora kapacitás mellett kevesebb költséget jelent majd alkalmazásuk. Nem tisztázott azonban, hogy vajon a már legyártott lejátszókkal kompatibilis lesz-e a lemez – amennyiben nem, a korán bevásárló felhasználók bizalmát könnyen elvesztheti a cég.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom