Connect with us

Hirdetés

technokrata

Őrült dolgok fognak történni a jövőben…

Smart home

Őrült dolgok fognak történni a jövőben…

Tökéletesítik a lézer alapú nukleáris fúziót.

Az Európai Unió elfogadott egy 500 millió fontos költségvetésű programot a lézer alapú nukleáris fúzióval kapcsolatos kutatásra.

Egy angol tudósok által vezetett csapat pályázatát fogadták el, amely az Egyesült Államok hadseregének kutatására épül, és célja, hogy kidolgozzanak egy megvalósítható eljárást, amellyel energiát nyerhetnek a nukleáris fúzióból, ami nem más, mint a Napban is végbemenő folyamat.

A fúziós energia egy vonzó, környezetvédelmileg tiszta energiaforrás, amely főként tengervizet használ üzemanyagnak. Nem termelődnek az üvegházhatást súlyosbító gázok, sem hosszú életű radioaktív hulladék.

Tudósok már most képesek fúziós reakciót előidézni, de az ehhez felhasznált energia nagyobb, mint amit előállítanak vele, ugyanis hihetetlenül nagy hőmérsékletet kell biztosítani a folyamathoz.

Évekig hiába próbáltak kifejleszteni egy olyan eljárást, amellyel a reakciókat egy elfogadhatóbb hőfokon tarthatják, ezt általában “hidegfúzió” néven emlegették.

A katonai kutatás, amire a projekt épül, erős lézerek segítségével állítja elő a reakciók elindításához szükséges többmillió fokos hőmérsékletet.

A csapat High Energy Laser Fusion Research (Hiper) elnevezésű kutatása a világ legerősebb lézerének előállítását célozza meg egy kísérleti reaktorban az Egyesült Királyságban, amellyel a fúziót kereskedelmi valósággá tehetik két évtizeden belül.

“A fúzió lényegében a természet megoldása az energiaellátásra” – mondta Mike Dunne professzor, a Hiper csapatának vezetője.

“A Nap és a csillagok így működnek. Csak pár év választ el attól, hogy mindezt a laborban nézzük végig.”

“Ez nem fogja megoldani az üvegházhatás sürgős problémáját, de biztosítja, hogy még egyszer nem esünk abba a csapdába, hogy szennyezzük a környezetünket azért, hogy biztosítsuk az igényeknek megfelelő mennyiségű energiát.”

A rendszer úgy működik, hogy kilőnek egy petawatt pulzált lézert egy két milliméter átmérőjű üzemanyag-labdacsra, amelyet egy mágneses palack tart egyhelyben.

Ez összepréseli pár mikronosra a labdacsot, aminek köszönhetően előáll a reakció megkezdéséhez szükséges rendkívül magas hőmérséklet.

“Hogy kellőképpen szemléltessük, a lézer 10000-szerese az egész Egyesült Királyság Nemzeti Hálózata által előállított energiának, amit aztán egy akkora pontra fókuszálunk, ami10-100-szor kisebb az emberi haj átmérőjénél” – magyarázta Dunne professzor.

“A nyomás akkora, mintha tíz Nimitz osztályú repülőgép-anyahajót tennének a hüvelykujjunkra. Igazán őrült dolgok fognak történni a jövőben, és pont ez a célunk.”



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés