Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új, ultrahangos szoftver

Smart home

Új, ultrahangos szoftver

Jobban felismerhetők a tumorok.

Az emlődaganatok preventív vizsgálata könnyebbé és biztosabbá válik a Siemens új szoftvere révén, amely a rosszindulatú tumorokat automatikusan felismeri és színesben jeleníti meg azokat. Az orvosok így gyorsabban reagálhatnak a helyzetre és sok esetben feleslegessé válik a fájdalmas és költséges biopszia. Az új szoftverrel emellett a vizsgálat eredményéhez gyorsabban lehet hozzájutni. Az elasztográfiai képalkotás különbséget tesz a lágy és kemény szövetek között, amennyiben az előbbieket világos tónusban jeleníti meg, míg utóbbiak sötét foltként látszanak. Az emlővizsgálatok esetében ez azért alkalmazható, mert a tumorok keményebbek, mint az egészséges szövet. Gyakran azonban a fekete-fehér kép nem elég jól kivehető ahhoz, hogy a doktor határozott diagnózist alkothasson, így az esetek nagyobb részében a biztonság kedvéért biopsziára, azaz próbametszésre kerül sor, ami igen fájdalmas.

A Siemens Orvostechnika (Medical) ágazatának eSie Touch Elasticity Imaging eljárása révén csökken a végrehajtandó biopsziák száma. Ugyanis az Acuson Antares berendezés-családdal kapcsolatban használt szoftver olyan intelligens algoritmusokat alkalmaz, amelyek révén az ultrahangos képen megjelenő leghalványabb árnyék alapján is felismeri a daganatot. A rendszer a tumor helyét és alakját ez alapján színesben jelzi ki a képernyőn: zölddel a jóindulatú képződményt, pirossal a rosszindulatú daganatot.

Az USA-beli Northeastern Ohio University orvosi és radiológiai karán nemrég végzett tanulmány szerint a rendszer nagy segítség a diagnoszta számára: az eSie Touch segítségével vizsgált 123 lézióból 122 esetében helyes volt a diagnózis, mint azt az utána elvégzett biopsziák igazolták. Ezzel szemben szakértők becslése szerint a hagyományos képalkotó eljárással végzett és tumor jelenlétének lehetőségét kimutató vizsgálatok utáni biopsziák mintegy 75%-a negatív eredményt hoz. Ha kevesebb biopsziát kell elvégezni, az nemcsak megkíméli a pácienseket a kellemetlen invazív beavatkozástól, de az eredményre várás idejét is lecsökkenti, továbbá javítja a gondozási folyamatokat és csökkenti a költségeket.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás a legjobb gyógyszer a rák ellen. Számos étel, mint például a brokkoli és a szójabab, fogyasztása vélhetően nyújt némi védelmet a rák ellen, de hogy mindez hogyan történik, még nem teljesen világos. Jelenleg egy olyan biológiai folyamatot fedeztek fel a Los Angeles-i University of California kutatói laboratóriumi kísérleteknek köszönhetően, mely által a fent említett ételek két összetevője valószínűsíthetően képes csökkenteni a mell és a petefészek rákos sejtjeinek terjedési és áttételt adó képességét. Mint kiderült, a diindolylmethane (DIM) kémiai anyag, mely a keresztesvirágúak (leveles kel, brokkoli, kelbimbó) emésztése során jön létre a szervezetben, és a szójában található fő növényi összetevő (isoflavon), a genistein csökkenti a termelődését két olyan fehérjének, amelyek egymásra ható kémiai kölcsönhatása elengedhetetlen feltétele a mell- és a petefészek rák terjedésének. Amikor tiszta DIM-et és genistein-t egyszerre alkalmazták a mozgékony rákos sejtek ellen, a kutatók azt tapasztalhatták, hogy ezek a sejtek majdnem megálltak, amikor a kettő közül valamelyiket használták fel, a vándorlás és a terjedés kifejezetten csökkent.

Mint ismeretes, a vörös húsok növelik a mellrák esélyét. Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában. A mell – a prosztatához és a vastagbélhez hasonlóan – daganatának kialakulását ugyanis nagyban befolyásolja a hormonális egyensúly; magas ösztrogén, illetve alacsony progeszteron szint esetén jóval nagyobb az elváltozás megjelenésének esélye. Az egyetem kutatói több mint 90 ezres adatbázist vizsgáltak át – amely mellesleg a nők étrendi szokásait is tartalmazta – és úgy találták, hogy a vörös hús fogyasztása kapcsolatba hozható mellrák kialakulásának arányával. A tanulmány szerint azok a nők, akik többször vesznek magukhoz vörös húsokat, általában túlsúlyosak, és gyakran dohányoznak is – ezek pedig mind növelik az esélyt a melldaganatra. A kutatók arra jutottak, hogy figyelembe véve ezt a két kockázati tényezőt, a vörös hús fogyasztása tovább rontja a helyzetet, és tovább fokozzák a kockázatot: „Reméljük, hogy eredményeink újabb okot adnak arra, hogy a nők csökkentsék a vörös húsok bevitelét szervezetükbe” – mondta Eunyoung Cho, a tanulmány társszerzője.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés