Connect with us

technokrata

Új, ultrahangos szoftver

Smart home

Új, ultrahangos szoftver

Jobban felismerhetők a tumorok.

Az emlődaganatok preventív vizsgálata könnyebbé és biztosabbá válik a Siemens új szoftvere révén, amely a rosszindulatú tumorokat automatikusan felismeri és színesben jeleníti meg azokat. Az orvosok így gyorsabban reagálhatnak a helyzetre és sok esetben feleslegessé válik a fájdalmas és költséges biopszia. Az új szoftverrel emellett a vizsgálat eredményéhez gyorsabban lehet hozzájutni. Az elasztográfiai képalkotás különbséget tesz a lágy és kemény szövetek között, amennyiben az előbbieket világos tónusban jeleníti meg, míg utóbbiak sötét foltként látszanak. Az emlővizsgálatok esetében ez azért alkalmazható, mert a tumorok keményebbek, mint az egészséges szövet. Gyakran azonban a fekete-fehér kép nem elég jól kivehető ahhoz, hogy a doktor határozott diagnózist alkothasson, így az esetek nagyobb részében a biztonság kedvéért biopsziára, azaz próbametszésre kerül sor, ami igen fájdalmas.

A Siemens Orvostechnika (Medical) ágazatának eSie Touch Elasticity Imaging eljárása révén csökken a végrehajtandó biopsziák száma. Ugyanis az Acuson Antares berendezés-családdal kapcsolatban használt szoftver olyan intelligens algoritmusokat alkalmaz, amelyek révén az ultrahangos képen megjelenő leghalványabb árnyék alapján is felismeri a daganatot. A rendszer a tumor helyét és alakját ez alapján színesben jelzi ki a képernyőn: zölddel a jóindulatú képződményt, pirossal a rosszindulatú daganatot.

Az USA-beli Northeastern Ohio University orvosi és radiológiai karán nemrég végzett tanulmány szerint a rendszer nagy segítség a diagnoszta számára: az eSie Touch segítségével vizsgált 123 lézióból 122 esetében helyes volt a diagnózis, mint azt az utána elvégzett biopsziák igazolták. Ezzel szemben szakértők becslése szerint a hagyományos képalkotó eljárással végzett és tumor jelenlétének lehetőségét kimutató vizsgálatok utáni biopsziák mintegy 75%-a negatív eredményt hoz. Ha kevesebb biopsziát kell elvégezni, az nemcsak megkíméli a pácienseket a kellemetlen invazív beavatkozástól, de az eredményre várás idejét is lecsökkenti, továbbá javítja a gondozási folyamatokat és csökkenti a költségeket.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás a legjobb gyógyszer a rák ellen. Számos étel, mint például a brokkoli és a szójabab, fogyasztása vélhetően nyújt némi védelmet a rák ellen, de hogy mindez hogyan történik, még nem teljesen világos. Jelenleg egy olyan biológiai folyamatot fedeztek fel a Los Angeles-i University of California kutatói laboratóriumi kísérleteknek köszönhetően, mely által a fent említett ételek két összetevője valószínűsíthetően képes csökkenteni a mell és a petefészek rákos sejtjeinek terjedési és áttételt adó képességét. Mint kiderült, a diindolylmethane (DIM) kémiai anyag, mely a keresztesvirágúak (leveles kel, brokkoli, kelbimbó) emésztése során jön létre a szervezetben, és a szójában található fő növényi összetevő (isoflavon), a genistein csökkenti a termelődését két olyan fehérjének, amelyek egymásra ható kémiai kölcsönhatása elengedhetetlen feltétele a mell- és a petefészek rák terjedésének. Amikor tiszta DIM-et és genistein-t egyszerre alkalmazták a mozgékony rákos sejtek ellen, a kutatók azt tapasztalhatták, hogy ezek a sejtek majdnem megálltak, amikor a kettő közül valamelyiket használták fel, a vándorlás és a terjedés kifejezetten csökkent.

Mint ismeretes, a vörös húsok növelik a mellrák esélyét. Azok a nők, akik naponta több mint másfél étkezés alkalmával fogyasztanak vörös húsokat, közel kétszeresére növelik esélyüket a hormonháztartás egyensúlytalansága következtében kialakuló mellrákra, ellenben azokkal a nőtársaikkal, akik hetente is csak maximum háromszor esznek ilyen ételeket – áll a Harvard tanulmányában. A mell – a prosztatához és a vastagbélhez hasonlóan – daganatának kialakulását ugyanis nagyban befolyásolja a hormonális egyensúly; magas ösztrogén, illetve alacsony progeszteron szint esetén jóval nagyobb az elváltozás megjelenésének esélye. Az egyetem kutatói több mint 90 ezres adatbázist vizsgáltak át – amely mellesleg a nők étrendi szokásait is tartalmazta – és úgy találták, hogy a vörös hús fogyasztása kapcsolatba hozható mellrák kialakulásának arányával. A tanulmány szerint azok a nők, akik többször vesznek magukhoz vörös húsokat, általában túlsúlyosak, és gyakran dohányoznak is – ezek pedig mind növelik az esélyt a melldaganatra. A kutatók arra jutottak, hogy figyelembe véve ezt a két kockázati tényezőt, a vörös hús fogyasztása tovább rontja a helyzetet, és tovább fokozzák a kockázatot: „Reméljük, hogy eredményeink újabb okot adnak arra, hogy a nők csökkentsék a vörös húsok bevitelét szervezetükbe” – mondta Eunyoung Cho, a tanulmány társszerzője.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek