Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szuperfoci stadiontechnikával

Smart home

Szuperfoci stadiontechnikával

A modern élsport csúcstechnológiát igényel.

A Bundesliga új szezonjának nyitánya alkalmából Hermann Requardt, a Siemens CTO-ja kijelentette: „A modern élsport csúcstechnológiát igényel – a stadionvilágítástól a forgalom-menedzsment rendszereken át az óriás videó-kijelzőkig és a nézők biztonságáig.” Az Allianz Arénában és körülötte már most is számos Siemens megoldás van, amelyek most tovább bővülnek. Ilyen a stadion homlokzati és belső világításának elektrotechnikai megoldása. Kívülről 4250 Osram fényforrás tudja a teljes 25 000 m2-es felületet kívánságra vörös, kék vagy fehér fényárral beborítani. Két, tandemben dolgozó generátor összesen 12 MW teljesítménnyel gondoskodik a szükséges elektromosságról, így biztosítva a stadion működését áramkimaradás ellen.

A Siemens Building Technologies ágazat többek között 4600 tűzjelző detektort és 15000 locsolófejet integrált egy biztonsági rendszerbe. Vészhelyzet esetén 6200 hangszóró összesen 150000 Watt összteljesítményű riasztása minden nézőhöz eljut. A biztonságot szolgálja az a 90 kamerás videó-megfigyelő rendszer is, amely révén a stadion gyakorlatilag minden zuga szemmel tartható. A Siemens felelős továbbá a két 92 m2-es, legmodernebb rögzítő és vezérlő technikával felszerelt videó-fal telepítéséért és a stadion parkolóhelyeinek menedzsment-rendszeréért is. A stadion körzetében is használnak Siemens technológiát, például a forgalomvezető rendszert, amely segítségével a nézők könnyen és gyorsan feljutnak a közeli autópályára, egy vészkijárati rendszert és egy forgalom-információs rendszert.

Karl-Heinz Rummenigge, az FCB igazgatóságának elnöke ehhez hozzátette: „Az Allianz Arena a Siemens-szel való hosszú távú partneri kapcsolatunk révén még izgalmasabb színhely lesz szurkolóink számára”. A Bayern stadionja mintegy kirakat is lesz a Siemens stadiontechnikai megoldásai számára. A Siemens-nek opciója van a kétéves szerződés további egy évvel való meghosszabbítására. Uli Höness elnökhelyettes szerint örvendetes, hogy a Siemens olyan kapcsolat, amely minden technológiai igényt egy kézből ki tud elégíteni.”

A Siemens egész Németországban egyike a stadiontechnika fő szállítóinak. Forgalomirányító rendszerei a Ruhrvidéken, Frankfurtban és Kölnben is segítik a stadionok elérését és a parkolást. A legutóbbi foci-VB valamennyi stadionjában Siemens biztonsági rendszert használnak, amely egyetlen platformban fogja össze a beléptető rendszert, a tűz-, füst-, mozgás- és behatolás-érzékelőket és a videó-megfigyelést. A fontos labdarúgó mérkőzésekre szóló jegyeken RFID-chip van, amely a beléptetéshez szükséges információkat tartalmazza. Siemens technológiával a jegyeket másodpercek alatt lehet olvasni, a nézők így gyorsan helyükre jutnak. Frankfurt, Berlin, Kaiserslautern és München stadionjaiban a „rivaldafények” és a hangosítás rendszere gondoskodik arról, hogy a nézők a pályán folyó eseményt jól láthassák, illetve hallhassák. Dortmund és Kaiserslautern esetében a Siemens szállította a teljes energia-menedzsment (energia-ellátás és -elosztás) rendszert. A tavalyi VB óta a nürnbergi easyCredit Stadion – korábban Frankenstadium – különleges technikai érdekességgel rendelkezik: a Siemens napenergia-rendszert tervezett és szerelt fel a stadion tetejére, amely természetesen nemcsak labdarúgó mérkőzések alatt működik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés