Connect with us

technokrata

Hibrid prototípus, amelynek jövője van

Smart home

Hibrid prototípus, amelynek jövője van

Szoftver szabályozza az energia-áramlást a villamos és a dízel hajtás között.

Megjelent az MAN által kifejlesztett dízel-elektromos hibrid autóbusz, mely Siemens-hajtástechnikával van felszerelve. A prototípus, amely többek között speciális fékenergia-visszanyerő rendszerrel is rendelkezik, akár 25%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a hagyományos buszok. A hajtás rendszere sorozatgyártású komponensekből tevődik össze, így a busz sorozatgyártása is reális eséllyé vált, amit az MAN tervei szerint 2010-ig valóra is váltanak.

A belső égésű motor mellett a hibrid járműnek villanymotorja is van, amely induláskor mozgásba hozza azt. Ez az elrendezés különösen jó hatással van a fogyasztásra a stop-go jellegű városi közlekedésben és csúcsforgalomban. A villanymotor generátorként is működik. Fékezéskor a mozgási energia nem vész el, hanem elektromos energiává alakul, amely eltárolódik és később a jármű hajtására felhasználható.

Az MAN specialistáival együttműködésben a Siemens Automatizálás és hajtások (A&D) ágazata a dízelmotort összekapcsolta egy elektromos energia-blokkal, amely generátorokból, frekvencia-váltókból, hajtómotorokból és az erőátvitel komponenseiből áll. A rendszert a Lion´s City Hybrid busz-prototípusba építették tesztelés céljából, amely Nürnbergben jár. A motor fordulatszámától függően az A&D energiamenedzsment-szoftvere szabályozza az energia-áramlást a villamos és a dízel hajtás között, és az erőátvitel útján adja rá az energiát buszt hajtó tengelyre. Különleges, nagy teljesítményű kondenzátorok tárolják a villamos energiát és szállítják a jármű mozgásba hozásához szükséges mennyiségben. A kísérleti jármű sikeresen működik, és az MAN abban bízik, hogy legkésőbb 2010-ben megkezdődhet annak európai sorozatgyártása. Időközben már a harmadik MAN-Siemens hibrid buszt is útra bocsátották Nürnbergben. De nem csak ezek vannak felszerelve Siemens technikával: jelenleg 1000 hibrid busz fut az utakon, amelyekben mintegy 30 projekt keretében tesztelik az A&D rendszerét.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd