Connect with us

Hirdetés

technokrata

250 százalékkal hatékonyabb processzorhűtés

Smart home

250 százalékkal hatékonyabb processzorhűtés

Új fejlesztés: ionszéllel hűtött CPU-k.

Egy, az Intel által támogatott projekt világított rá a jelenlegi megoldásokhoz képest jóval hatékonyabb processzorhűtési módszerre. Az X-bit Labs website-ján megjelent információk szerint a Purdue Egyetem kutatói rájöttek, miként lehet javítani a hőmozgatási tényezőt, ami a hűtési szintet határozza meg. A fejlesztésnek köszönhetően ennek értéke 250 százalékkal növekedett meg a tesztkörnyezetben, ami igen szép eredmény – a többi, szintén hűtési céllal zajló, jövőben beérő fejlesztés átlagosan 40-50 százalékos eredményt tud felmutatni. Aktív hűtés, vagyis ventillátoros hőeltávolítás esetén a kísérleti eszköz jelentős mértékben javítani tudta a légmozgatásra alapuló hűtés hatékonyságát.

Egy számítógépes chiphez hasonlító másolat tetején dolgozik a próbapéldány, és tulajdonképpen nem csinál mást, mint ionokat állít elő. Az eszköz katódja az anódtól nagyjából egy centiméteres távolságra helyezkedik el; amint feszültséget indukálnak az eszközben, a negatívan töltött elektródák felől elektronok távoznak a pozitívan töltött anód felé. Ezalatt az út alatt az elektronok összeütköznek levegőmolekulákkal, és így pozitív töltési ionokat állítanak elő. Ezek az ionok aztán visszafelé áramolnak, a negatív elektródák felé – ezt a jelenséget nevezik „ionszélnek” (ionic wind). A hatás segíti a kísérleti chip felszínén zajló levegőáramlást.

Egy kis aerodinamika
Anélkül, hogy részletes áramlástani elméletekbe bonyolódnánk, nem árt tudni, hogy a hagyományos léghűtési technikák rendelkeznek egy úgynevezett huzatmentes (no-slip) effektussal. Ahogy áramlik a levegő egy objektum mellett, a felszínhez legközelebb elhelyezkedő levegőmolekulák gyakorlatilag álló helyzetben maradnak – a távolabb levő molekulák pedig a távolsággal arányosan egyre gyorsabban mozognak. Többek között ez a jelenség akadályozza meg a számítógépes hűtés ventillátoros formájának a jelenleginél hatékonyabb kialakítását. Pont onnan nem viszi el ugyanis a levegőt, ahonnan a leginkább kellene: a chip legforróbb felületéről.

Nos, ezt a hatást sikerült az egyetemi kutatóknak kiiktatni az ionszél alkalmazásával a kísérleti eszköz esetében. Jelenlegi formájában azonban alkalmazhatatlan a hétköznapi életben, ezért a további fejlesztések arra irányulnak, hogy az effektus előállításához szükséges elemek méretét a töredékére csökkentsék – milliméterekről mikrométeres nagyságrendbe. Így vezethet csak út a számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai alkalmazás felé. Amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul – a miniatürizálás végrehajtható lesz a kellő ütemben, a készülék pedig elég strapabíróvá válik a mindennapi használathoz -, a rendszer akár három éven belül megjelenhet kereskedelmi forgalomban.

Milyen előnye lehet az alkalmazásának? Nyilvánvalóan sokkal jobb hűtési rendszerek hozhatók létre általa, ha beérik a fejlesztés, ami azt jelenti, hogy hűvösebb elektronikai eszközök születhetnek. Nem kell majd a jelenlegihez hasonló méretű és teljesítményű ventillátorokat alkalmazni, ami nemcsak halkabb, hanem vékonyabb noteszgépeket is eredményezhet.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés