Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége az olajfüggőségnek

Smart home

Vége az olajfüggőségnek

Fényes jövő áll a fényelektromos technológia előtt.

Egy friss jelentés szerint a fotovoltaikus (photovoltaic – PV) technológiai ipar az Egyesült Államok teljes energiaszükségletének akár 20 százalékát is biztosíthatná. A becslések szerint ez a terület különösen nagy lendületet kap köszönhetően a vékonyréteg szerkezetű fotovoltaikus elven működő napelemeknek (thin film photovoltaics – TFPV), amelyek jelenleg az energia-előállítás öt százalékát adják, de a NanoMarkets elemző cég szerint 2015-re ez a szám eléri a 35 százalékot.

Mint ismeretes, a napenergia hasznosítása történhet hőtermelésre (termikus hasznosítás), vagy elektromos áramtermelésre (fotovoltaikus hasznosítás). A napenergiából elektromos áramot fotovoltaikus napelemek segítségével lehet nyerni. A napelemek működésének alapja, hogy a fénysugárzás fotonjai kimozdítják a félvezető elektronjait a kötéseikből, így elektron-lyuk párok keletkeznek, ezt az elektrontöbbletet pedig elektromos vezetőkkel lehet a napelem felületéről elvezetni a fogyasztókhoz vagy az akkumulátorokhoz.

Robert Nolan, a NanoMarkets elemzője elmondta: „Mivel az energiaárak világszerte emelkednek, miközben a fotovoltaikus megoldások egyre olcsóbbak, a napenergiából nyert elektromos áram egyre nagyobb szeletet fog kiharapni az energiapiac tortájából – Amerika áramszükségletének akár 20 százalékáig is.” Természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy a PV és a TFPV technológiák jól tervezhetőek, míg az ásványi eredetű üzemanyagok igencsak véges mennyiséggel állnak rendelkezésre.

Az elemzők szerint a TFPV teljes piaca 2015-re eléri a 7,2 milliárd dolláros volument, a jelenlegi egy milliárdról. A TFPV rendszerek ugyanis könnyebben kiépíthetők, mint a hagyományos napelemek, mióta akár nyomtatni is lehet a speciális printereknek köszönhetően.

A napelemes áramellátásnál a napelemek tájolása döntő fontosságú. Magyarországon általában a déli irányú tájolás adja a legnagyobb energiahozamot és a napelemek elhelyezésére egy adott létesítmény, épület külső homlokzata és tetőfelülete illetőleg a szabad földterület jöhet számításba.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés