Connect with us

technokrata

Vége az olajfüggőségnek

Smart home

Vége az olajfüggőségnek

Fényes jövő áll a fényelektromos technológia előtt.

Egy friss jelentés szerint a fotovoltaikus (photovoltaic – PV) technológiai ipar az Egyesült Államok teljes energiaszükségletének akár 20 százalékát is biztosíthatná. A becslések szerint ez a terület különösen nagy lendületet kap köszönhetően a vékonyréteg szerkezetű fotovoltaikus elven működő napelemeknek (thin film photovoltaics – TFPV), amelyek jelenleg az energia-előállítás öt százalékát adják, de a NanoMarkets elemző cég szerint 2015-re ez a szám eléri a 35 százalékot.

Mint ismeretes, a napenergia hasznosítása történhet hőtermelésre (termikus hasznosítás), vagy elektromos áramtermelésre (fotovoltaikus hasznosítás). A napenergiából elektromos áramot fotovoltaikus napelemek segítségével lehet nyerni. A napelemek működésének alapja, hogy a fénysugárzás fotonjai kimozdítják a félvezető elektronjait a kötéseikből, így elektron-lyuk párok keletkeznek, ezt az elektrontöbbletet pedig elektromos vezetőkkel lehet a napelem felületéről elvezetni a fogyasztókhoz vagy az akkumulátorokhoz.

Robert Nolan, a NanoMarkets elemzője elmondta: „Mivel az energiaárak világszerte emelkednek, miközben a fotovoltaikus megoldások egyre olcsóbbak, a napenergiából nyert elektromos áram egyre nagyobb szeletet fog kiharapni az energiapiac tortájából – Amerika áramszükségletének akár 20 százalékáig is.” Természetesen az sem elhanyagolható tényező, hogy a PV és a TFPV technológiák jól tervezhetőek, míg az ásványi eredetű üzemanyagok igencsak véges mennyiséggel állnak rendelkezésre.

Az elemzők szerint a TFPV teljes piaca 2015-re eléri a 7,2 milliárd dolláros volument, a jelenlegi egy milliárdról. A TFPV rendszerek ugyanis könnyebben kiépíthetők, mint a hagyományos napelemek, mióta akár nyomtatni is lehet a speciális printereknek köszönhetően.

A napelemes áramellátásnál a napelemek tájolása döntő fontosságú. Magyarországon általában a déli irányú tájolás adja a legnagyobb energiahozamot és a napelemek elhelyezésére egy adott létesítmény, épület külső homlokzata és tetőfelülete illetőleg a szabad földterület jöhet számításba.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd