Connect with us

technokrata

Visszanéz az LCD monitor

Smart home

Visszanéz az LCD monitor

Még szebb képek – új, „intelligens” folyadékkristályos kijelző.

Egy tajvani egyetem kutatói olyan LCD-t hoztak létre, ami képes a felhasználó mozgását érzékelni, majd a helyváltoztatást felismerve úgy megváltoztatni saját beállításait, hogy az optimális látványt tárja a kijelzőt néző elé. Állításuk szerint a monitor kialakítása révén csökkentheti a nem pont szemből nézett panelek esetén jelentkező képhomályosodási és -torzítási hatásokat.

A Nemzeti Csiao-Tung Egyetemen megalkotott prototípushoz egy kicsiny kamerát rögzítettek, aminek révén a megoldás folyamatosan figyelemmel kíséri az előtte ülő fejmozgását. Ezeket az adatokat egy speciális algoritmusokra alapuló szoftverrel dolgozzák fel, amely a néző fejmozgásából adódó megváltozott betekintési szöghöz igazítja a folyadékkristályok orientációját, valamint a LED-eknek küldött energiamennyiséget. Ennek révén tisztább képet kaphat a felhasználó, még akkor is, ha nem pontosan szemben helyezkedik el a kijelzővel.

Arról is beszámoltak a kutatók, hogy már dolgoznak a szerkezet továbbfejlesztett változatán: ez utóbbi kialakításnál nem kamera, hanem egy infravörös érzékelő töltené be a megfigyelőeszköz szerepét – ebben az esetben pedig már nem a fej-, hanem a szemmozgást követnék. Ezt a megoldást még kézi eszközökbe, telefonokba és PDA-kba is integrálnák az egyetem munkatársai. Így nem kizárt, hogy a technika hamar létjogosultságot kaphat az üzleti életben is, vagyis pozitívan hathat a globális LCD-piacra.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd