Connect with us

technokrata

Visszanéz az LCD monitor

Smart home

Visszanéz az LCD monitor

Még szebb képek – új, „intelligens” folyadékkristályos kijelző.

Egy tajvani egyetem kutatói olyan LCD-t hoztak létre, ami képes a felhasználó mozgását érzékelni, majd a helyváltoztatást felismerve úgy megváltoztatni saját beállításait, hogy az optimális látványt tárja a kijelzőt néző elé. Állításuk szerint a monitor kialakítása révén csökkentheti a nem pont szemből nézett panelek esetén jelentkező képhomályosodási és -torzítási hatásokat.

A Nemzeti Csiao-Tung Egyetemen megalkotott prototípushoz egy kicsiny kamerát rögzítettek, aminek révén a megoldás folyamatosan figyelemmel kíséri az előtte ülő fejmozgását. Ezeket az adatokat egy speciális algoritmusokra alapuló szoftverrel dolgozzák fel, amely a néző fejmozgásából adódó megváltozott betekintési szöghöz igazítja a folyadékkristályok orientációját, valamint a LED-eknek küldött energiamennyiséget. Ennek révén tisztább képet kaphat a felhasználó, még akkor is, ha nem pontosan szemben helyezkedik el a kijelzővel.

Arról is beszámoltak a kutatók, hogy már dolgoznak a szerkezet továbbfejlesztett változatán: ez utóbbi kialakításnál nem kamera, hanem egy infravörös érzékelő töltené be a megfigyelőeszköz szerepét – ebben az esetben pedig már nem a fej-, hanem a szemmozgást követnék. Ezt a megoldást még kézi eszközökbe, telefonokba és PDA-kba is integrálnák az egyetem munkatársai. Így nem kizárt, hogy a technika hamar létjogosultságot kaphat az üzleti életben is, vagyis pozitívan hathat a globális LCD-piacra.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek