Connect with us

technokrata

Hazai kutatási eredmények segíthetik az ERP rendszerek fejlődését

Smart home

Hazai kutatási eredmények segíthetik az ERP rendszerek fejlődését

A Kaposvári Egyetem és a proALPHA konszern együttműködése átalakíthatja a vállalatirányítási rendszerek fejlesztését

Sikerrel zárult a proALPHA Software AG kutatás-fejlesztési programjának hazai bevezetése, melynek során első ízben a Kaposvári Egyetem egyik doktoranduszának volt lehetősége a német szoftverfejlesztő központjában kutatásokat végeznie. A projekt egyik fő célja a vállalatirányítási rendszerek funkcióinak tipizálása volt, vagyis egy olyan általános modell megalkotása, melyeket mind az ERP rendszereket használó, mind az azokat fejlesztő cégek használhatnak függetlenül attól, hogy pontosan mely gyártó termékéről van szó. A projekt a Kaposvári Egyetem egy nagyobb, szoftver modellezési és optimalizációs kutatási programjának része.

A proALPHA konszern a nyugat-európai nagyvállalati kultúrának megfelelően Európa számos országában működtet úgynevezett campus programot, melynek során egyetemek gazdasági vagy informatikai karairól érkező hallgatói különböző – általában diplomamunkához kapcsolódó – kutatásokat végezhetnek a cégnél vagy annak ügyfeleinél. Ennek a fajta együttműködésnek és támogatásnak nagy hagyományai vannak Németországban, és a proALPHA hazai leánya a proALPHA Software Kft. feltett szándéka hozzájárulni, a hagyomány magyarországi elterjedéséhez.
A proALPHA Campus Program kezdetben alapvetően két lehetőséget kínál a hallgatók és az oktatási intézmények számára. Egyrészt gyakornoki pozíciókat biztosít olyan egyetemisták és főiskolások számára, akiknek ez tantervi előírás. Jelenleg ilyen szerződése a Budapesti Műszaki Főiskolával van a cégnek. A program másik lába a diploma vagy doktori kutatási programok támogatása. Ehhez a proALPHA hazai vagy külföldi témavezetőt, illetve külföldi tanulmányutat biztosít akár teljes költségtérítéssel.

„Mindössze egy hónapot töltöttem el a proALPHA Hamburg melletti fejlesztési központjában, de a legendás német szervezésnek hála ez igen sűrű és hatékony hónap volt. Megdöbbentett, hogy odakint mennyire komolyan vesznek egy hallgatói kutatást is” – mondta el Lehőcz Gábor a Kaposvári Egyetem PhD hallgatója, a hazai program első tagja. „Mindenki tudta, hogy jönni fogok, mindenki fel volt készülve, minden el volt rendezve. A munkámhoz minden segítséget megkaptam; és ami a legjobban esett, hogy a végén, számon is kérték az eredményeket rajtam, amit a tanácsadási üzletág fog használni a jövőben.”

A magyar hallgató kutatásainak célkeresztjében egyébkén az úgynevezett szuboptimális döntések állnak, vagyis egy olyan döntési mechanizmus kidolgozása, mely lehetővé teszi, hogy a döntések a vállalati hierarchia azon szintjén szülessenek meg, amelyen felmerültek. Ahogy a japán mondja: jobb egy gyors döntés, mint a nem döntés.

„Gáborral nagyon meg voltak elégedve a kinti kollégák, ami számomra nagy megkönnyebbülés. A proALPHA csoporton belül igen komolyan veszik a kutatási programokat, és örülök, hogy ebből most már a budapesti iroda is ki tudja venni a részét. Úgy látom, a magyar mérnök még mindig jól el tudja magát adni külföldön – így semmi akadályát nem látom, hogy a Campus Programot ősztől újra meghirdessük” – nyilatkozta Gajdos Attila a proALPHA Software Kft. ügyvezető igazgatója.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd