Connect with us

technokrata

“A világ legnagyobb teljesítményű mikroprocesszora”

Smart home

“A világ legnagyobb teljesítményű mikroprocesszora”

A Sun magának adományozta a címet.

A Sun bejelentette az UltraSPARC T2 lapkát, amely a gyártó állítása szerint a világ leggyorsabb, kereskedelmi forgalomban kapható mikroprocesszora. Ez az első processzor az iparág történetében, amely egyetlen lapkán nyolc magot tartalmaz és 64 végrehajtási szálat támogat. Egyetlen lapkán belül valósítja meg a kiszolgálórendszerek legfontosabb funkcióit: az adatfeldolgozást, a hálózati és biztonsági funkciókat, a lebegőpontos műveleteket, az I/O-kezelést, valamint a gyorsított memória-hozzáférést. A processzor a Solaris operációs rendszer számára is erőteljes támogatást biztosít. A többféle komponens egyetlen szilíciumlapkára való integrálása nemcsak költségmegtakarítást, de teljesítménynövelést és gazdaságos energiafelhasználást is eredményez, fokozott megbízhatóság mellett.

A vállalat az UltraSPARC T2 processzorhoz kapcsolódó szellemi tulajdont is nyílt forráskódú licenc alapján fogja kiadni; bétaprogramot indít az OpenSPARC T2 közösség számára, továbbá dokumentációt ad ki azzal a céllal, hogy a szoftver- és eszközfejlesztők megismerkedhessenek ezzel a nagyteljesítményű architektúrával.

Az UltraSPARC T2 processzor a Sun új, CoolThreads elnevezésű CMT-technológiájára épül, ezért beéri szálanként mindössze 2 watt teljesítménnyel. Összehasonlításképp: a négymagos Intel Xeon ugyanakkor 30 wattot, az IBM négyszálas Power6 processzora pedig 35 wattot fogyaszt szálanként. Mindamellett jó számítási teljesítményre képes: a SPECint_rate2006 tesztprogram 78,3 pontos eredményt mutatott, a SPECfp_rate2006 értéke pedig 61,5 volt. Az UltraSPARC T2 processzor kétszer annyi szálat kezel, mint a Sun UltraSPARC T1, pedig már a T1 is világrekord részesévé vált a közelmúltban, amikor tíz Sun Blade T6300 szervermodul 8253.21 értéket ért el a SPECjAppServer2004 JOPS@Standard alkalmazásszerver-teszten.

További jellemzők
• Hálózati funkciók – Két darab virtuálisan megtöbbszörözhető, többszálas, 10 gigabites sebességű Ethernet-port beépített adatcsomag-osztályozással a gyors hálózati hozzáféréshez illetve a szerverek közötti kommunikációhoz.
• Biztonsági funkciók – Nyolc kriptográfiai gyorsítóegység és összesen 10 független funkció a szüntelenül bővülő biztonsági követelmények valamint az NSA által jóváhagyott algoritmusok támogatásához, amellyel a biztonsági funkciókat teljesítményveszteség nélküli valósítja meg a processzor.
• Számítási képességek – Nyolc lebegőpontos egység teszi kihasználhatóvá a CMT-technológia előnyeit a nagy számításigényű tudományos alkalmazások területén is.
• I/O-kezelés – A nyolcsávos, az ágazatban szabványként elfogadott PCI Express I/O-egység egyebek mellett gyorsítja a streamingalkalmazásokat, az adatbázisok olvasását és írását, valamint az adatmentési műveleteket.
• Memória-hozzáférés – A Quad memóriavezérlők másodpercenként több mint 50 gigabájt memóriaforgalmat tesznek lehetővé.
• Szoftvertámogatás – A többszálas működésre optimalizált Solaris kihasználja a sokszálas processzort, ami nyílt és gazdaságos virtualizációt tesz lehetővé.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd