Connect with us

technokrata

Ingyen laptop a rászorulóknak

Smart home

Ingyen laptop a rászorulóknak

Negyedmilliónyi eszköz idén, egymillió jövőre.

Sokáig tartotta magát Bill Gates a világ leggazdagabb embere pozíciójában, idén azonban „új” arc került az élre: Carlos Slim, a mexikói távközlési milliárdos megelőzte a Microsoft alapítóját, már ami az összesített vagyont illeti. Ugyanis míg Redmond egyszámjegyű növekedést produkált az elmúlt egy év alatt, addig a spanyolajkú Slim jóval dinamikusabban tudta növelni vállalkozásai gyarapodását – ezt elsősorban a Latin-Amerikában dominánsnak mondható távközlési cégeinek (mint amilyen a Telmex) köszönheti.

Ahogy Gates, úgy Slim sem feledkezik el azokról, akik jóval szerényebb körülmények között élnek, mint az átlagemberek. Nemrég közölte a nyilvánossággal, hogy az idei év során nagyjából negyedmillió laptoppal tervezi segíteni a szűkölködő családok gyerekeit a Közép-Amerikai országban, és 2008 során újabb egymillió noteszgépet fog szétosztani. Vagyis Slim tulajdonképpen ideális vásárlója a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett OLPC projekt „100 dolláros” XO laptopjának.

A mexikói üzletember fontosnak tartja a digitális oktatást, ezért az első, olcsón előállítható hordozható számítógépeket a könyvtáraknak és iskoláknak szánja, de a szegényebb diákoknak is juttatni kíván a készülékekből. Sőt, a Telmex révén még vezetékmentes hálózati csatlakozásokkal is segíti a masinákat, vagyis egyben be is köti az online vérkeringésbe a laptopokat. Slim amúgy nagyravágyó terveket szövöget a noteszgépekkel: ha sikerrel járnak az első projektek, akkor az iskola előtt járó, óvodás korú gyerekeket is megismertetné a számítástechnikával, hogy „a szegény gyerekeket már fiatalkorban matematikára, nyelvi és számítástechnikai ismeretekre képezzék”.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek