Connect with us

technokrata

Nem várt kiesés a memóriatermelésben

Smart home

Nem várt kiesés a memóriatermelésben

Mennyivel lesznek drágábbak a modulok?

A sorozatgyártás egyik hátránya, hogy a koncentrált gyártósorokat érintő negatív események önmaguk kis jelentősége esetén is komoly hatással lehetnek az adott termék előállítási volumenére. Mint ahogyan az a Samsung Electronics-szel is törté3% a múlt hét pénteken: a Szöul melletti gyárban áramszünet okozott termeléskiesést. Mivel a Samsung a világ legnagyobb memóriachip-gyártója, ezért az általa előállított lapkák számának drasztikus visszaesése az egész piacra rányomhatja a bélyegét.

Az első értesülések még arról szóltak, hogy a gyárat tűz borította lángba, ám később kiderült, hogy egy transzformátor állomás meghibásodása okozott áramszünetet. A vállalat képviselői pénteken még nem tudták megbecsülni, hogy mibe kerül a leállás, de azt ígérték, hogy két nap alatt rendbe hozzák a hibát. Ennek ellenére a tőzsde azonnal reagált az eseményre, és a Samsung kivételével minden más memóriagyártó részvénye emelkedni kezdett – az esetleges készlethiányok jelentette ár- (és profit)felhajtó lehetőségekre alapozva.

Jó munkát végeztek azonban a Samsung szakemberei, mert az eredeti becsléshez képest feleannyi idő alatt, már szombat délre befejezték a helyreállítási munkákat. A hat gyártósor tehát újra működésbe léphetett, mindazonáltal nem kevés veszteséget okozott a vállalatnak a leállás. Az első felmérések szerint mintegy 43,4 millió dolláros kieséssel kell megbarátkozniuk a részvényeseknek.

Egyelőre pontosan nem tudni, hogy mennyivel növeli ez a memóriák árát az augusztusi időszakban, de az iSupply becslése szerint meg lehet majd érezni az alig 24 órás termelési szünetet is. Mivel a Samsung egymaga felel a NAND típusú memóriachipek előállításához szükséges szilíciumostyák 35 százalékáért, ezért a gyártók által korábban tett termelés-fékező intézkedésekre még egy lapáttal rátesz a kimaradás; nem is említve azt a tényt, hogy az Apple nemrég komoly felvásárlásba kezdett, amivel a flash-memóriákat használó egyéb eszközök számára válik ritkábbá a chip-utánpótlás.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd