Connect with us

technokrata

Nem várt kiesés a memóriatermelésben

Smart home

Nem várt kiesés a memóriatermelésben

Mennyivel lesznek drágábbak a modulok?

A sorozatgyártás egyik hátránya, hogy a koncentrált gyártósorokat érintő negatív események önmaguk kis jelentősége esetén is komoly hatással lehetnek az adott termék előállítási volumenére. Mint ahogyan az a Samsung Electronics-szel is törté3% a múlt hét pénteken: a Szöul melletti gyárban áramszünet okozott termeléskiesést. Mivel a Samsung a világ legnagyobb memóriachip-gyártója, ezért az általa előállított lapkák számának drasztikus visszaesése az egész piacra rányomhatja a bélyegét.

Az első értesülések még arról szóltak, hogy a gyárat tűz borította lángba, ám később kiderült, hogy egy transzformátor állomás meghibásodása okozott áramszünetet. A vállalat képviselői pénteken még nem tudták megbecsülni, hogy mibe kerül a leállás, de azt ígérték, hogy két nap alatt rendbe hozzák a hibát. Ennek ellenére a tőzsde azonnal reagált az eseményre, és a Samsung kivételével minden más memóriagyártó részvénye emelkedni kezdett – az esetleges készlethiányok jelentette ár- (és profit)felhajtó lehetőségekre alapozva.

Jó munkát végeztek azonban a Samsung szakemberei, mert az eredeti becsléshez képest feleannyi idő alatt, már szombat délre befejezték a helyreállítási munkákat. A hat gyártósor tehát újra működésbe léphetett, mindazonáltal nem kevés veszteséget okozott a vállalatnak a leállás. Az első felmérések szerint mintegy 43,4 millió dolláros kieséssel kell megbarátkozniuk a részvényeseknek.

Egyelőre pontosan nem tudni, hogy mennyivel növeli ez a memóriák árát az augusztusi időszakban, de az iSupply becslése szerint meg lehet majd érezni az alig 24 órás termelési szünetet is. Mivel a Samsung egymaga felel a NAND típusú memóriachipek előállításához szükséges szilíciumostyák 35 százalékáért, ezért a gyártók által korábban tett termelés-fékező intézkedésekre még egy lapáttal rátesz a kimaradás; nem is említve azt a tényt, hogy az Apple nemrég komoly felvásárlásba kezdett, amivel a flash-memóriákat használó egyéb eszközök számára válik ritkábbá a chip-utánpótlás.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek