Connect with us

technokrata

A Microsoft képformátuma véget vet a JPEG egyeduralmának?

Smart home

A Microsoft képformátuma véget vet a JPEG egyeduralmának?

Standardizálják a HD Photo-t.

16 amerikai szabványcsoport fog nemsokára szavazni arról, hogy a Joint Photographic Experts Group (innen származik a JPEG file-formátum elnevezés) standardizálja-e a Microsoft HD Photo formátumát. A redmondi szoftveróriásnak ez mindenképpen jó hír, hiszen nem mindegyik állománytípus jut el a bizottság elé – Bill Gates cége ezért reménykedik is, hogy 2008 közepére már JPEG XR néven állhat a formátum a felhasználók rendelkezésére, mondta Robert Rossi, a vállalat kép- és videotechnológiával foglalkozó részlegének vezető programmenedzsere.

A JPEG standardizálás hozzájárulhat a formátum népszerűségének növekedéséhez, állítja Ed Lee, az Infotrends elemzője. Lee szerint a lépés jelentős segítség lehet a HD Photo jövőjét tekintve, mivel így sokkal nagyobb esélye nyílik a Microsoftnak arra, hogy az olyan cégeket, mint a kameragyártók és a külső szoftverfejlesztők, meggyőzze arról: használniuk kell a formátumot. A csúcskategóriás kamerákat készítő Hasselblad, az ilyen készülékekhez érzékelőket fejlesztő Foveon, valamint a képfeldolgozó chipeket fejlesztő ARM és Novatek Microelectronics cégekkel már sikerült megállapodást kötnie Gates vállalatának, sőt az Adobe Systems is beállt már a sorba.

Redmond egyébként a HD Photo köré igyekszik építeni az emberek (legalábbis a Windows felhasználók) digitális életét; nem véletlen, hogy a Vista beépítetten támogatja a formátumot. Persze előfordulhat, hogy még így sem tudja sikerre vinni – emlékezzünk csak a JPEG 2000-re, ami a JPEG-et hivatott leváltani. Ez a formátum annak ellenére nem terjedt el a felhasználók körében, hogy az eredeti file-nál jobb tömörítési minőséget garantált. Mindössze a piac speciális szegmenseit hódította meg, mint amilyen a digitális mozi, az orvosi képkezelés, a térképészet és földrajzi információs rendszerek.

A fenti példa ellenére a Microsoft sokat tesz azért, hogy ne jusson a JPEG 2000 sorsára. Hozzáférést biztosít például minden olyan szabadalmához, ami a JPEG XR-rel kapcsolatos. Az „eXtended Range” jelölést pedig azért kapta, mert képes a következőkre:
– a hagyományos JPEG-minőséget feleakkora méretben produkálja (vagy ugyanakkora méret mellett jobb minőséget biztosít),
– szemben a JPEG-gel, az XR képes veszteségmentes tömörítésre,
– jobb színhűséggel rendelkezik,
– akár 32 GB-os méretű is lehet (ez 68,6 terapixelt jelent).Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd