Connect with us

technokrata

Százezreket ölnek meg titokban a nyomtatók?

Smart home

Százezreket ölnek meg titokban a nyomtatók?

A halál csendes árnyékát veti a felhasználóra a printer…

Köztudott, hogy a dohányzás súlyos következményekkel járhat: a légúti szervek rákos megbetegedésének kockázatát jelentősen növeli a rendszeres cigarettázás. Számos ország tesz is azért, hogy visszaszorítsa az egyre nagyobb tábort alkotó dohányosok számát; nemrég például Nagy-Britanniában vezették be a szórakozóhelyekre is kiterjedő dohányzási tilalmat. Hazánkban is törvény szabályozza, hol gyújthatnak rá a szenvedélybetegek – a munkahelyeken például már évek óta csak elkülönített helységekben lehet hódolni a füstölés örömének.

Semmilyen szabályozás nem létezik ugyanakkor a lézernyomtatók használatára, pedig – világított rá nemrég egy brit felmérés – ezek nagyjából ugyanakkora egészségügyi kockázatot jelentenek. Lidia Morawska, a Queenslandi Műszaki Egyetem Légminőségi és Egészségügyi Programjának vezető professzora tárta a nyilvánosság elé a meglepő megállapítást: az átlagos nyomtatók a festék papírra való rögzítése során olyan részecskéket lőnek ki magukból, amiknek egy jó részét belélegzik az adott helységben tartózkodók. Ezek a részecskék hajlamosak a tüdőbe beágyazódni, így annál, aki huzamosabb ideig dolgozik olyan helyen, ahol ez a kockázati tényező megtalálható, légzőszervi és keringési problémák léphetnek fel.

Veszélyesek és ártalmatlanok
Igazán nem lehet ráfogni a kutatócsapatra, hogy felületesen végezték el munkájukat: 62 különböző márkájú, az elmúlt 1-2 évben piacra került lézernyomtatót vizsgáltak meg, és úgy találták, hogy ezek közül 17 „magas kibocsátó” volt, vagyis a nyomtatás során nagy mennyiségben bocsátottak ki egészségre ártalmas részecskéket. Kettő közepes, hat alacsony mennyiségű részecskét engedett működése során környezetének levegőjébe, 37 pedig ártalmatlannak bizonyult. Ugyanakkor a felmérést végző csapat tagjai arra is rájöttek, hogy a hasonló technológia alkalmazása ellenére az irodai fénymásolók nem bocsátanak ki veszélyes anyagot.

De tulajdonképpen mik is ezek az anyagok? Habár nem végzett teljes kémiai elemzést a csapat, azt megállapították, hogy közülük némelyik potenciálisan karcinogén, vagyis rákkeltő hatású. Felfedezésük is a véletlennek köszönhető: az egyetem korábban közös vizsgálatot végzett a queenslandi vezetés közmunkáért felelős részegével, amikor is az irodai ventillációs rendszereket vizsgálták. Ekkor derült ki, hogy a veszélyes részecskék a helyiségekben ötször nagyobb koncentrációt mutatnak fel, mint a kültéren – egy alapos mérés pedig rávilágított, hogy a bűnöst a nyomtatóknál kell keresni.

Morawska először a csapat saját printereit vizsgálta meg, majd az egészségre károsnak bizonyult példányokat eltávolíttatta az emberek közeléből. Ezután kezdtek bele abba a vizsgálatba, melynek során a Canon, a HP LaserJet, a Ricoh és a Toshiba nyomtatóinak hatását mérték fel. Ennek során vegyes eredményeket kaptak: a HP LaserJet modelljei közül például az 1320-as és a 4250-es igen nagy mennyiségben bocsátott ki magából veszélyes anyagokat működés közben, ugyanakkor a 4050-es sorozat nyolc tagja egyáltalán nem mutatta jelét a szennyezésnek.

A kutatócsapat az eredmények kiértékelése után azonnal felhívta a nyilvánosság és a politikusok figyelmét is, hogy gyors beavatkozásra, szabályozásra van szükség. A veszélyes (és a veszélytelen) nyomtatók részletes listája ezen az oldalon található (majdnem a lap alján).Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd