Connect with us

technokrata

Nyolcvan százalékot lehet spórolni a villanyszámlán

Smart home

Nyolcvan százalékot lehet spórolni a villanyszámlán

Egyetlen nagygépes rendszer képes egyedi szerverek százait, vagy ezreit modellezni, és ezek mindegyikét valódi, különálló gépként működtetni.

Az IBM májusban indította el Nagy zöld elnevezésű programját, amellyel ügyfelei felmérhetik számítógépes központjaiknak energiafogyasztását, s megoldási javaslatokat kaphatnak a takarékosabb működésre. Maga az IBM a legelsők között él ezzel a lehetőséggel, és adatközpontjai történetének egyik legjelentősebb átalakítására készül.

A cég jelenleg összesen 740 ezer négyzetméternyi (139 futballpálya méretű) területen 3.900 szervert üzemeltet világszerte, amelyek kiszolgálják a vállalat több mint 355.000 felhasználóját. A konszolidációt követően 30 darab, Linux operációs rendszert futtató IBM System z nagyszámítógép látja majd el ugyanezt a feladatot, radikálisan alacsonyabb energia-, szoftver- és rendszertámogatási költségekkel, egyúttal rugalmasabb infrastruktúrával.

A konszolidációs projektet az teszi lehetővé, hogy egyetlen nagygépes rendszer képes egyedi szerverek százait, vagy ezreit modellezni, és ezek mindegyikét valódi, különálló gépként működtetni. Ezt a technológia – amelynek az IBM volt az előfutára több mint negyven évvel ezelőtt – a virtualizáció. Az IBM várhatóan egy kisebb város energiaellátásához elegendő áramot fog megtakarítani a gépek fogyasztásán és a helységek légkondicionálásán, de ezen túl csökkenti licencelt szoftvereinek díjait is, mert kevesebb processzoron futtatja majd őket, továbbá kedvezőbb rendszeradminisztrációs- és ingatlanbérleti költségekkel számolhat.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek