Connect with us

technokrata

Windows Vista: még nem volt kész, amikor megjelent

Smart home

Windows Vista: még nem volt kész, amikor megjelent

Beismerő vallomás a Microsofttól.

Redmond kvázi elismerte, hogy a Windows Vista még nem volt piackész, amikor megjelentették. Az amúgy is éveket csúszó operációs rendszer tavaly november végi debütálásakor még csupán 650 alkalmazást hitelesítettek a fejlesztők hozzá; jelenleg 2000 szoftver tartozik már ebbe a körbe. A 2006-os év végi startkor mindössze 600 ezer különböző hardvereszközzel tudott natívan együttműködni a Vista, napjainkban a támogatott hardvertípusok száma már 2,1 millión is túl van (pedig az elmúlt időszakban nem jelent meg másfél millió új eszköztípus).

Ezeket a számokat nemrég a Microsoft képviseletében Kevin Turner ismertette a nyilvánossággal. Turner más redmondi vezetőkkel együtt a cég éves gazdasági elemzését összegző eseményén vett részt; ahol a Vistának nemcsak a múltját, hanem a jövőjét is boncolgatták a jelenlevők. Szóba került az operációs rendszer egyszerre több eszközön való futtatása, és a nemrég bemutatott surface computing kapcsán betöltendő szerepe is.

A helyzet csak rosszabb lesz
Azok alapján, amit Turner említett, a felhasználók felkészülhetnek arra, hogy a jövőben debütáló új Windows kliensek is hasonló folyamaton mennek keresztül, vagyis megjelenésük után még hónapokig hadilábon állnak majd a szoftveres és hardveres támogatottsággal. Ennek egyik fő oka, hogy a Microsoft egyre jobban koncentrál az egymástól különböző rendszerekre, ezzel akarván megnyerni a szórakoztatóelektronikai piac vevőit. A szerteágazó fejlesztéseket azonban sokkal nehezebb egységesen kezelni. „Az alkalmazásokkal és eszközökkel kapcsolatos kompatibilitás tekintetében jobban teljesítettünk, amikor kijött a Windows XP [..] jelenleg azonban sokkal komplexebb készülékek vannak a piacon, mint korábban.” – hangzott el az eseményen.

Mindenesetre nem volt jó ómen, hogy a jövő terveinek bemutatásakor Bill Gates ismét kínos helyzetben találta magát. Amikor a surface computing előnyeit akarta demonstrálni az elemzők számára, az eszköz nem működött. „Pedig be van kapcsolva… talán térjünk vissza erre később. Sokkal érdekesebb, amikor csinál is valamit – nem úgy, mint most.” – mondta Gates; a bejelentést az elemzők derülten fogadták.

Ha a Vista eladásait tekintjük, akkor felemás képet kapunk. A Microsoft az elmúlt 10 év legnagyobb szoftverbemutatásának nevezte legújabb Windows-ának megjelenését, amit végülis az értékesítési adatok alá is támasztanak. Ugyanakkor a vállalati szféra képviselői közül nem egy fanyalogva nyilatkozott az operációs rendszerről – legutóbb például az Acer vezetője, Gianfranco Lanci, aki a Vista stabilitásával kapcsolatos kifogásainak adott hangot egy interjú során. De a Dell is visszatért a Windows XP-s PC-k forgalmazásához, miután elmúlt a Vista körüli felfokozott hangulat.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp