Connect with us

technokrata

Változóban a monitorok – a világ első displayportos kijelzője

Smart home

Változóban a monitorok – a világ első displayportos kijelzője

Még nagyobb sávszélesség, még kisebb csatlakozó.

Sokunknak még mindig D-Sub csatlakozós monitora, videokártyája van, azonban egyre többen állnak át a DVI csatolós, digitális típusra. Nemsokára azonban ez is idejét múlttá válik, hiszen már az ajtón kopogtat a következő szabvány, a Displayport. A Samsung Electronics a minap jelentette be a világ első olyan monitorát, ami ezzel a csatolóval együtt kerül szállításra. A hatalmas, 30 colos képátlóval rendelkező modellnek szüksége is van erre a megoldásra, hiszen a 2560×1600 pixeles felbontás hatalmas mennyiségű adat átvitelét tételezi fel.

A Samsung arról számolhatott be, hogy rengeteg érdeklődést kaptak a rendszerintegrátoroktól, ami nagyban hozzájárult a kutatás és fejlesztés felpörgetéséhez. Brian Berkeley, a vállalat LCD üzletágáért felelős alelnöke büszkén említette, hog a Samsung az egyetlen olyan vállalat, amely a 2004-es, eredeti Displayport fejlesztése érdekében létrehozott csoportban is részt vett. Ennek az eredménye realizálódott a minap, amikor az S-VPA paneles, egyszerűsített csatlakozóval ellátott kijelzőt bejelentették. Tömegtermelésről azonban még nem beszélhetünk; erre 2008 második felében, vagyis majdnem egy év múlva kerül sor.

Összesen közel 11 Gbps-os adatátviteli sebességre képes a Displayport, aminek révén folyamatos megjelenés biztosítható még 10 bites, 1,07 milliárdos színmélység esetén is. Ez a teljesítmény egyébként csak akkor lehetne mostani eszközökkel elérhető, ha DVI-ből legalább hármat alkalmaznának a mérnökök. Ilyen kialakítás esetén azonban sokkal összetettebb designra lenne szükség, ami egyben jócskán meg is drágítaná a készüléket.

Külső és belső kapcsolatok létrehozásához egyaránt használható a Displayport, legyen szó akár számítógépes, akár szórakoztatóelektronikai (set-top box, DVD-lejátszó, játékkonzol stb.) eszközök kijelzővel való öszekötéséről. Sőt, opcionális esetben a szabvány nagyfelbontású digitális audiotartalmak továbbítására is használható, ezzel is csökkentendő a kábeldzsungelt.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom