Connect with us

Pornót néznek a gyerekek az olcsó laptopon

Smart home

Pornót néznek a gyerekek az olcsó laptopon

A prűdeket sokkolta, a realisták nem lepődtek meg.

A Nicholas Negroponte nevével fémjelzett One Laptop Per Child (OLPC) kezdeményezés révén juthatott nemrég nigériai gyerekek egy csoportja a hivatalos néven XO Laptopnak, de a köznyelv által csak 100 dolláros laptopnak hívott eszközökhöz. Az olcsó kivitel ellenére a projekt mögött álló nonprofit szervezet reméli, hogy a kis számítógépek sikeresek lesznek – és úgy tűnik, hogy az első fontos lépést már meg is tették az afrikai kisdiákok. Pornót (is) néznek a monitoron.

Az esetre nemrég a Reuters világított rá, egyben azt is közölve, hogy a téma iránt érdeklődők egy részét sokkolta a felfedezés. Pedig tulajdonképpen ugyanaz történik, mint a fejlett világban, ahol maximum a szülők szemet hunynak csemetéik ilyen irányú kíváncsisága felett, netán még örülnek is, hogy a felvilágosítás gondját az Internet leveszi a vállukról (pedig dehogy veszi, hiszen az érzelmekről a szex site-ok semmit nem szólnak). Visszakanyarodva az afrikai esethez: Nigéria hírügynökségének egyik újságírója fedezte fel az elmúlt hetekben a laptopok egyikén, hogy a gyerekek meztelen nőket ábrázoló képeket nézegettek. A történteket úgy értékelték, mint az Abuja faluban levő iskola digitalizásának kisiklását.

Persze az értelmes beszélgetés helyett felnőtt módjára, tiltással és szabályozással kívánják elejét venni a hasonló incidenseknek. A pilot program (mely a közép-afrikai államban alig három hete zajlik) adminisztrátorait is értesítették a történtekről, akik bejelentették, hogy hamarosan szűrőket telepítenek majd, amivel blokkolhatják a nem kívánt tartalmakat. Vagy legalábbis azok egy részét, hiszen az ebben igencsak járatos Kína sem tudta, tudja tökéletesen kiszűrni a kommunista vezetés által nem kívántnak tartott oldalakat. Hogyan járhatnának sikerrel tehát az OLPC munkatársai?Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom