Connect with us

technokrata

Chipes fényszórók!

Smart home

Chipes fényszórók!

Megjelent a gépjárművek fényszóróiban felhasználható új LED-típus.

A minap Ostar Headlamp néven bemutatta az OSRAM LED-ekért „felelős” részlege, az Osram Opto Semiconductors a gépjárművek fényszóróiban felhasználható új LED-típusát. Ez annak az eredménye, hogy félvezető-specialistáinak néhány hónap alatt sikerült több mint megduplázni a LED-fényforrás fényességét. A már meglévő mintapéldányok 620 lumen fényáramot képesek előállítani 700 mA áramfelvétel mellett – az előző modellnél ez az érték még csak 250 lumen volt. Az autó-fényszórókhoz megkívánt érték 1000 lumen.

Egy LED öt egyedi, sorba kötött chipből tevődik össze. A kibocsátott fény színhőmérséklete 6000 Kelvin fok – az emberi szem ezt a fényt a napvilággal egyenértékűként érzékeli. Az Ostar Headlamp fejlesztésénél egy másik típus, az Ostar Lighting tapasztalataira támaszkodhattak, amely általános világítási célokra szánt 1000 lumenes LED fényforrás. Ezeknél az a cél, hogy a fénylő elemből a maximális fénymennyiséget kihozzák, és az elem belseje felé irányuló fényvisszaverődést a minimumra csökkentsék. Ezt egy speciális vékonyfilm-technikával érik el, melynek köszönhetően az emissziós érték eléri a 90%-ot. A hagyományos izzólámpával ellentétben ugyanis a LED-ek csak egy irányban, „előre” sugároznak fényt. A további tökéletesítés érdekében a foglalaton és a konverteren dolgoznak a kutatók. Ez utóbbi arra szolgál, hogy a félvezető chip által kibocsátott kék fényből fehéret „csináljon” sárga bevonatok alkalmazásával.

Az Osram Opto Semiconductors számos autógyártóval és –szállítóval működik együtt a LED-fényszórók területén. OSRAM LED-eket már most is standard elemként használnak például az Audi R8 típus nappali utazó lámpáiban.

Az OSRAM LED-ekért „felelős” részlegét, az Osram Opto Semiconductors-t a közelmúltban a Best Innovator Award 2007 díjjal tüntette ki következetes magas szintű innovációs tevékenységéért az AT Kearney vállalati tanácsadó cég és a „Wirtschaftswoche” kiadvány. Az Osram Opto Semiconductors több mint 3.000 szabadalommal rendelkezik az optoelektronikai félvezetők területén, és mint ilyen, egyike a világ vezető fénytechnikai műhelyeinek.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp