Connect with us

technokrata

A jövő extra fényforrásai…

Smart home

A jövő extra fényforrásai…

Világító csempék, ruházatokon és faltapétákon megjelenő, gombnyomásra változtatható mintázatot mutató fényhatások, és fényzuhany.

A Siemens fénytechnikai leányvállalata, az OSRAM kutatói egy tanulmányban kimutatták, hogy a fenntarthatóságra irányuló globális törekvések nagy hatással vannak új fényforrások, mint például a szerves fénykibocsátó diódák (OLED-ek) fejlesztésére. A szerzőknek jó okuk volt azt feltételezni, hogy az energia- és forrástakarékos fényforrások jelentik a fejlődés meghatározó irányát, hiszen a villanyvilágítás részesedése a világ energia-fogyasztásában 19%-ot tesz ki. Ugyanakkor Ázsia áramfogyasztása a következő 10 évben megduplázódik. Az ezekből adódó kihívást az energia-takarékos lámpák válaszolhatják meg, amelyek minimális áramfelvétel mellett adják ugyanazt a fénymennyiséget, és az élettartamuk sokszorosa a hagyományos izzókénak. Egy energia-takarékos lámpa, életciklusa alatt, áttételesen fél tonna CO2-emissziótól menti meg a légkört. Az OSRAM számos változatban ajánl energia-takarékos fényforrásokat az igények széles körének kielégítésére. A következő 10-15 évben ezt a piacot teljesen új technológiák fogják meghatározni, a fénykibocsátó diódákat pedig elterjedten fogják használni mindennapi világítási célokra.

A holnap fénytechnikájának a hajszálvékony szerves fénykibocsátó diódák (OLED) is részei lesznek. Az OSRAM szakértői lelki szemei előtt már megjelentek a világító csempék, valamint a ruházatokon és faltapétákon megjelenő, gombnyomásra változtatható mintázatot mutató fényhatások. Az egészségügyben “fényzuhanyt” fognak használni bőrbetegségek gyógyítására. Sőt, LED-ekkel és hőérzékelőkkel felszerelt vízcsapokból piros illetve kék megvilágításban ömlik majd a meleg, illetve a hideg víz.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp