Connect with us

Milyen egy katonai laptop? Például éjjellátó kompatibilis

Smart home

Milyen egy katonai laptop? Például éjjellátó kompatibilis

Ellenáll az ütéseknek, víznek, pornak – és néha nagyobb, mint egy asztali LCD.

A Raptor-RLC2001 névre keresztelt, úgynevezett rugged (az angol terminológiában a külső, fizikai és környezeti behatásokkal szemben ellenálló modelleket hívják így) laptop még a Pentium M processzor erejében bízva jelent meg – a San Diego-i Core Systems által létrehozott legújabb változat azonban már az Intel Core Duo lapkára alapul. Ebben eddig semmi meglepő nincsen, ám méreteiben már annál inkább: a mindig könnyebb és könnyebb felszerelések előállítására irányuló hadiipari fejlesztések ellenére egy 20,1 colos kijelzővel rendelkező modellről számolhatunk most be.

Egy ekkora kijelzőnél (UXGA, 1600×1200 pixeles felbontás) különösen fontos a láthatóság kérdése. Természetes fény mellett a legtöbb kijelzőn megjelenített képek nehezen láthatók – a Raptoron nem ez a helyzet. A fényerősséget 0 és 100 százalék között folyamatosan lehet állítani, anélkül, hogy ez látható villogással járna. Ennél nagyobb érdekesség, hogy fejlesztői kompatibilissé tették az éjjellátó szemüveggel (NVG – night vision google). Nem meglepő módon tükröződésgátló réteggel is rendelkezik, valamint ellenáll a karcolásoknak is. És ha mindez nem lenne elég, akkor akár érintőképernyős kivitelt is kérhet a megrendelő.

Ami egy hagyományos laptopnál fel sem merülő kérdés, az itt természetesen szinte mind megoldott: csatlakoztatható mobil platformokhoz (földi járművek, haditengerészeti alkalmazások, sőt, még a légierő számára is lehetőség nyílik a fix rögzítésre), kibírja a szélsőséges időjárást (0-55 Celsius fok, de opcionálisan -40 és 55 Celsius fok közötti hőmérséklet elviselésére is fel lehet készíteni), cseppálló, a homok és a por nem tud behatolni a készülék belsejébe. Emellett jár hozzá egy állítható méretű vállpánt, hogy könnyen lehessen hordozni.

Akár 2 GB-nyi DDR2 SDRAM memóriát is képes befogadni a készülék, tárolóegysége pedig vagy SSD (solid state disk, vagyis memóriaalapú háttértároló), vagy rugged winchester lehet – DVD/CD-RW szintén beépíthető. Operációs rendszer tekintetében sem kényes a készülék: Linuxot és Windows-t (2000, XP, XP Embedded) egyaránt futtathat. Környezetével akár gigabites Ethernet csatoló révén is tarthatja a kapcsolatot. Rendelkezik USB portokkal, csatlakoztatható hozzá külső billentyűzet, egér és monitor.

Fizikai paraméterek
Méret: 44x34x7 centiméter
Tömeg: 13,6 kg (konfiguráció függő)Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom