Connect with us

A kékfog szívesen segít

Smart home

A kékfog szívesen segít

Egy Bluetooth-képes eszköz felügyeli szívünket, és infarktus esetén értesíti a legközelebbi kórházat.

Indiai szakik kifejlesztettek egy olyan Bluetooth-os szívmonitort, amely szöveges üzenetet küld a helyi kórháznak, ha a viselője a szívroham küszöbén áll. A műszer elemzi a szívből érkező elektromos jeleket, mintegy elektrokardiogram (EKG), és ha kritikus a helyzet, egy SMS-t küld riasztásképp. Az úgynevezett Wearable Cardiac Telemedicine System révén, melyet a Tamil Nadu-bant alálható Sathyabama University két szakembere, Thulasi Bai és S K Srivatsa fejlesztett, a szívbetegek újra mobillá válhatnak.

A prototípus rendszeres időközönként rögzíti az EKG-t, az információkat pedig rádiófrekvenciás jelekkel továbbítja a beteg mobiltelefonjára. Ez a speciális telefon egyfajta elemző áramkörrel felszerelt, amely képes az EKG jeleket „értelmezni” egy esetleges szívrohamot előre jelezve. Amint szabálytalanná válik a szívműködés, a rendszer nem a megfelelő adatokat kapja, és beriaszt: rövid szöveges üzenet formájában elküldi az EKG-jelek egy mintáját a legközelebbi egészségügyi intézményhez.

A kutatók szerint az eszközzel lehetővé válna, hogy a szívrohamon átesett betegek újra teljes életet élhessenek, és nagyobb esélyük lenne az életben maradásra. „Az általunk kifejlesztett Wearable Cardiac Telemedicine System segítségével a betegek visszakaphatják függetlenségüket, visszatérhetnek a társadalomba, aktív életet élhetnek és akár dolgozhatnak is” – mondta Bai.

A fejlesztés következő lépése, hogy egy GPS megoldáson keresztül a kórház a beteg pontos helyéről is információkat kaphasson, ha a szívroham bekövetkezik. Azt is fontosnak tartják, hogy a jövőben SMS helyett MMS-t küldjön a rendszer, pontosabb adatokat szolgáltatva a szív állapotáról.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom