Connect with us

technokrata

iPod és villám – veszélyes kombináció

Smart home

iPod és villám – veszélyes kombináció

Doktorok arra figyelmeztetnek, hogy kockázatos az iPod-használat villámlás közben.

A New England Journal of Medicine-ben olvasható legfrissebb jelentés óva inti az iPod-tulajdonosokat, hogy égzengés és zivatar során használják apró készüléküket, ugyanis nagy veszélynek vannak kitéve. A tudósítás szerint egy 37 éves férfi nemrégiben kocogás közben iPod-ját viselte, mikor a közelében egy fába csapott a villám. Az elektromosság a férfin keresztül sült ki, a csapás pedig majdnem három méterre repítette.

„A bőr nagy ellenállása miatt a villám gyakran a testen kívül vezetődik el, ezt a hatást úgy ismerjük, mint átívelés” – olvasható a jelentésben. „Noha az izzadtság és a bőrrel érintkező fém tárgyak megszakíthatják ezt a jelenséget, a test belsejébe vezetve az áramot.”

„Jóllehet az olyan eszközök használata, mint amilyen az iPod is, nem növeli a villámcsapások esélyeit, ebben az esetben az izzadtság és a fém fülhallgatók átvezethetik az áramot a páciens fején.”

A férfit azonnal kórházba szállították, ahol az orvosok észrevették, hogy a villámcsapás következményeként előforduló szokásos bőrsérüléseken kívül a férfi a nyakán és felfelé a füle mentén is megégett.

A villám megrepesztette a dobhártyáját és megsérültek a belsőfül apró csontocskái is. Ez utóbbi jellemzően nem fordul elő villámsújtotta betegeken.

A szaklap rámutatott arra, míg az iPod-ok és más médialejátszók komoly hatással lehetnek a hallásra, ez az első eset, amikor a villámcsapásért tehetők felelőssé. Az eset kísértetiesen hasonlít a tavaly történt brit balesethez, amelyben egy fiatal lány szenvedett komoly arcsérüléseket, miután villámcsapás érte mobiltelefonálás közben.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle