Connect with us

technokrata

Önsétáltató robotblökik

Smart home

Önsétáltató robotblökik

Az okos öleb kicsivel gyorsabb, mint az első Mars autó, a Sojourner.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) megújította 1,5 millió dolláros megállapodását a Dél-Kaliforniai Egyetemmel. A közös projekt célja okos robotkutyák kifejlesztése.

A megújított együttműködés első fázisában a USC Viterbi School of Engineering´s Department of Computer Science docense, Stefan Schaal már létrehozott néhány prototípust. A robotblöki elvékonyodó lábai apró labdákban végződnek, arra tervezték őket, hogy mostoha terepen, töröt szilánkokon is át tudjon vágni. Schaal, aki több mint egy éve dolgozik a problémán, elmondta, hogy mind a négy- mint a hatlábú robotok tudnak menni, de inkább sima felületeken.

„Ami igazán nehéz a lábas robotok esetében megoldani, az a nehéz terepen való áthaladás képességének kialakítása” – mondta.

A robotokat a Boston Dynamics gyártja, fedélzeti számítógép chippel és szenzorokkal felvértezve.

Az eszköz folyamatosan tisztában van súlypontjának elhelyezkedésével, és kiszámolja, hogy az aktuális pozíciója, sebessége, és gyorsulása alapján hogyan tegye meg a következő lépését. Ha hibázik, tanul belőle, és másik megoldást választ.

Tizenöt hónapnyi kísérletezés után a mechanikus kutyák képesek haladni, egyelőre azonban elég lassan. A maximális sebességük 1,6 cm másodpercenként, amely kicsivel gyorsabb csak, mint a Mars Sojourner a maga 1,2 centiméterével.

A kutatás következő célkitűzése, hogy megháromszorozzák a sebességet, és megdupláznák a terep nehézségi fokát is.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom