Connect with us

Hirdetés

technokrata

EDR rádió a Balatonon – biztonságosabb fürdőzés

Smart home

EDR rádió a Balatonon – biztonságosabb fürdőzés

Pontosabb tájékoztatás, gyorsabb riasztás,zavartalan rádió-összeköttetés a balatoni viharok ideje alatt is.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) idén a TETRA-technológiájú rádiórendszert is felhasználja szolgálatában azért, hogy a rendőrségi ügyeletek között létrehozott biztosabb rádiókapcsolat segítségével, még több életet menthessen meg. Az egységes hálózat lehetővé teszi a jövőben a mentőkkel való gyors együttműködést is. A beüzemelt készülékek segítségével hatékonyabbá vált a kapitányság mentési irányítása, folyamata.

A balatoni szezonnyitás előtt a rendőrség vezetői, élve az EDR adta lehetőségekkel, új TETRA rádióterminálok telepítésére kérték fel a hálózat üzemeltetőjét, a Pro-M Zrt.-t. Eddig igen nehézkes volt a kapcsolattartás a tó két partján fekvő városok között, de most kiváló az összeköttetés egészen Keszthelytől Balatonkeneséig. A civil vízimentő egyesületek mellett az idén már az EDR rendszer is segíti a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkáját. A kapitányság speciálisan kialakított mentőhajóiba és összes gépkocsijába egyaránt beépítették az új rádiókészülékeket. „A kollégák első tapasztalatai igen pozitívak. A hálózat nagy előnye, hogy közvetlen, biztos rádiókapcsolatot tesz lehetővé a vízen levő járőrök és az irodai munkahelyek, ügyeletek között is” – számolt be az első észrevételekről Horváth László rendőr őrnagy, a kapitányság vezetője.

Ha valaki életveszélybe kerül, az általános mentési folyamat szerint, a vízen járőröző rendőrök a mentés megkezdésével egy időben riasztják a zánkai diszpécser központon keresztül az életmentőket. A beérkezett riasztásokat szükség esetén, rádiókon továbbítják a Vízirendészet ügyeleteseinek és esetleg a Búvárszolgálatnak. A Pro-Mobil Járműkövető rendszer telepítése után a diszpécserközpont elektronikus térképen lesz képes nyomon követni a tavon közlekedő mentő hajókat és így könnyebben tudja meghatározni a balesethez legközelebb tartózkodó, bevethető egységet. A célzottabb riasztással a mentés folyamata is gyorsabbá válik, valamint a bajbajutottak esélyei is nőnek. Az EDR szolgáltatásainak többségét (csoporthívás, adatküldések) a kapitányság rendőri állománya már igénybe tudja venni, hiszen a járőröket megfelelő számú kézi készülékekkel is ellátták. Mivel az egységes rádiórendszer biztosítja a többi készenléti szervvel való együttműködés lehetőségét, szükség esetén a mentők is gyorsabban érhetnek ki az adott helyszínre.

„Az új rádiótechnika nagymértékben segíti a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság szolgálati tevékenységét az életmentésben, a balesetek megelőzésében, a szabálysértések megakadályozásában és a segítségnyújtásban, tájékoztatásban egyaránt” – folytatta Horváth László.

A Pro-M Zrt. a szolgáltatási szerződésben vállalt határidő előtt egy hónappal, már 2007. január 1-jével teljesítette az országos lefedést biztosító rádiórendszer kiépítését és üzembe helyezését. Ettől a naptól fogva az EDR rendszer biztosítja az ország több mint 94%-os területi ellátottságát, amely alól a Balaton területe sem kivétel. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a vízirendészet az elsők között vezethette be az új digitális technológiát. A készülékek telepítésével és hasznos szolgáltatásainkkal lehetővé tettük a kapitányság számára, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is képesek legyenek a zavartalan, biztos kommunikációra” – magyarázta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

„A kapitányságnak lehetősége lesz a jövőben a Pro-Mobil Járműkövető Rendszer szolgáltatásunk használatára is, amelynek segítségével a vízirendészeti flottát, így a mentési akciókban levő járműveket is elektronikus térképen követheti, irányíthatja a diszpécserközpont. A pontosabb tájékoztatás, gyorsabb információáramlás hatékonyabb központi irányítást, mentési folyamatot fog eredményezni” – tette hozzá Mihályi Gábor, a Pro-M Zrt. műszaki igazgatója.

A vízibalesetek jelentős része a viharos időjárással összefüggésbe hozható felborulásokból, elsodrásokból adódik. A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság munkatársai évente körülbelül 200 személyt mentenek ki a háborgó tóból, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) és a Búvárszolgálattal együttműködve. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a szezonális idegenforgalom, várhatóan az idei év sem lesz kivétel. A kapitányság nagy reményeket fűz az új rádiórendszerhez, amely nemcsak a rendőrség munkáját könnyíti meg, de az életmentések sikerességéhez hozzájárulva az állampolgárok biztonságát is szolgálja.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés