Connect with us

technokrata

EDR rádió a Balatonon – biztonságosabb fürdőzés

Smart home

EDR rádió a Balatonon – biztonságosabb fürdőzés

Pontosabb tájékoztatás, gyorsabb riasztás,zavartalan rádió-összeköttetés a balatoni viharok ideje alatt is.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) idén a TETRA-technológiájú rádiórendszert is felhasználja szolgálatában azért, hogy a rendőrségi ügyeletek között létrehozott biztosabb rádiókapcsolat segítségével, még több életet menthessen meg. Az egységes hálózat lehetővé teszi a jövőben a mentőkkel való gyors együttműködést is. A beüzemelt készülékek segítségével hatékonyabbá vált a kapitányság mentési irányítása, folyamata.

A balatoni szezonnyitás előtt a rendőrség vezetői, élve az EDR adta lehetőségekkel, új TETRA rádióterminálok telepítésére kérték fel a hálózat üzemeltetőjét, a Pro-M Zrt.-t. Eddig igen nehézkes volt a kapcsolattartás a tó két partján fekvő városok között, de most kiváló az összeköttetés egészen Keszthelytől Balatonkeneséig. A civil vízimentő egyesületek mellett az idén már az EDR rendszer is segíti a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkáját. A kapitányság speciálisan kialakított mentőhajóiba és összes gépkocsijába egyaránt beépítették az új rádiókészülékeket. „A kollégák első tapasztalatai igen pozitívak. A hálózat nagy előnye, hogy közvetlen, biztos rádiókapcsolatot tesz lehetővé a vízen levő járőrök és az irodai munkahelyek, ügyeletek között is” – számolt be az első észrevételekről Horváth László rendőr őrnagy, a kapitányság vezetője.

Ha valaki életveszélybe kerül, az általános mentési folyamat szerint, a vízen járőröző rendőrök a mentés megkezdésével egy időben riasztják a zánkai diszpécser központon keresztül az életmentőket. A beérkezett riasztásokat szükség esetén, rádiókon továbbítják a Vízirendészet ügyeleteseinek és esetleg a Búvárszolgálatnak. A Pro-Mobil Járműkövető rendszer telepítése után a diszpécserközpont elektronikus térképen lesz képes nyomon követni a tavon közlekedő mentő hajókat és így könnyebben tudja meghatározni a balesethez legközelebb tartózkodó, bevethető egységet. A célzottabb riasztással a mentés folyamata is gyorsabbá válik, valamint a bajbajutottak esélyei is nőnek. Az EDR szolgáltatásainak többségét (csoporthívás, adatküldések) a kapitányság rendőri állománya már igénybe tudja venni, hiszen a járőröket megfelelő számú kézi készülékekkel is ellátták. Mivel az egységes rádiórendszer biztosítja a többi készenléti szervvel való együttműködés lehetőségét, szükség esetén a mentők is gyorsabban érhetnek ki az adott helyszínre.

„Az új rádiótechnika nagymértékben segíti a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság szolgálati tevékenységét az életmentésben, a balesetek megelőzésében, a szabálysértések megakadályozásában és a segítségnyújtásban, tájékoztatásban egyaránt” – folytatta Horváth László.

A Pro-M Zrt. a szolgáltatási szerződésben vállalt határidő előtt egy hónappal, már 2007. január 1-jével teljesítette az országos lefedést biztosító rádiórendszer kiépítését és üzembe helyezését. Ettől a naptól fogva az EDR rendszer biztosítja az ország több mint 94%-os területi ellátottságát, amely alól a Balaton területe sem kivétel. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a vízirendészet az elsők között vezethette be az új digitális technológiát. A készülékek telepítésével és hasznos szolgáltatásainkkal lehetővé tettük a kapitányság számára, hogy szélsőséges időjárási körülmények között is képesek legyenek a zavartalan, biztos kommunikációra” – magyarázta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

„A kapitányságnak lehetősége lesz a jövőben a Pro-Mobil Járműkövető Rendszer szolgáltatásunk használatára is, amelynek segítségével a vízirendészeti flottát, így a mentési akciókban levő járműveket is elektronikus térképen követheti, irányíthatja a diszpécserközpont. A pontosabb tájékoztatás, gyorsabb információáramlás hatékonyabb központi irányítást, mentési folyamatot fog eredményezni” – tette hozzá Mihályi Gábor, a Pro-M Zrt. műszaki igazgatója.

A vízibalesetek jelentős része a viharos időjárással összefüggésbe hozható felborulásokból, elsodrásokból adódik. A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság munkatársai évente körülbelül 200 személyt mentenek ki a háborgó tóból, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) és a Búvárszolgálattal együttműködve. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a szezonális idegenforgalom, várhatóan az idei év sem lesz kivétel. A kapitányság nagy reményeket fűz az új rádiórendszerhez, amely nemcsak a rendőrség munkáját könnyíti meg, de az életmentések sikerességéhez hozzájárulva az állampolgárok biztonságát is szolgálja.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek