Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem szigetelődnek el a gamerek

Smart home

Nem szigetelődnek el a gamerek

A videojátékok elrabolják az időt az olvasástól és a házi feladattól.

Azok a fiúgyermekek, akik videojátékokkal játszanak, az iskolai napokon harminc százalékkal kevesebb időt töltenek olvasással; a lányok pedig 34 százalékkal kevesebbet töltenek a házi feladatuk elkészítésével, mint azok a társaik, akik nem játszanak ilyen játékokat – állítja egy frissen megjelent amerikai tanulmány.

„A játékosok ugyan kevesebb időt töltenek olvasással és tanulással, ám nem foglalkoznak kevesebbet a családjukkal vagy a barátaikkal, és nem töltenek kevesebb időt sporttal vagy más szabadidős tevékenységgel” – mondta Hope Cummings a Michigani Egyetemről, a tanulmány szerzője.

A tanulmány az amerikai orvosok növekvő aggodalmát fejezi ki a videojátékok hosszú távú hatásaival kapcsolatban.

Előző vizsgálatok összefüggésbe hozták a hosszadalmas játékidőt a koncentrációs képesség csökkenésével és a gyenge tanulmányi eredményekkel. Sőt, néhány orvos azt állította, hogy a videojátékok beavatkoznak a szociális fejlődésbe, és függőséget okoznak.
Cummings és a Texasi Egyetem szakembere, Elizabeth Vandewater azt szerette volna látni, hogyan befolyásolja a játék a tudományos előmenetelt és a szociális kapcsolatokat.

Az adatokat 2002-ben gyűjtötték egy 10 és 19 év közötti, az amerikai nemzetet reprezentáló mintából. A gyerekeknek egy véletlenszerűen kiválasztott iskolai és egy hétvégi napjukat kellett naplózniuk.

Az 1.491 résztvevőből 534 volt serdülő, körülbelül 36 százalék játszott videojátékot, és 80 százaléka fiú volt.

A kutatók azt találták, hogy egy átlagos fiú 58 percet játszik egy hétvégi napon, hét közben pedig egy óra 37 percet. A minták alapján a lányok átlagosan 44 percet játszanak a hétvégi, és egy óra 4 percet az iskolai napokon.

Ezek alapján Cummings és kollégái azt tapasztalták, hogy a videojátékok használata kevesebb időt hagy az olvasásra és a házi feladatra. Hogy e kettő közül ki, melyiket teszi félre a játék kedvéért, abban éles különbség fedezhető fel a nemek mentén.

„Az olvasás csak a fiúknál csökken, a házi feladatra szánt idő pedig kizárólag lányoknál” – nyilatkozta Cummings egy telefon interjúban.

„Az eredményeink egyáltalán nem támasztják alá azt a vélekedést, hogy a videojátékosok szociálisan elszigetelődnek” – írják a szerzők.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy bár a rendszeres videojáték valóban zavaró tényezőként hat a tanulásra, ám a jegyekben ez csak ritkán mutatkozik meg.

Bár a játékosok kevesebb időt töltenek olvasással és tanulással, szinte mindegyiknek van olyan tantárgya, amelyben a magasabb szintű tudásra vágyók kevés időt töltenek a házi feladatokkal.

„A játékosok esetleg hatékonyabbak a házi feladatok teljesítésében, aminek eredményeképp kevesebb időt töltenek el vele. Sokkal mélyebbre kell még ásnunk, hogy megértsük, mi történik” – mondta.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés