Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új generációs LCD: szupervékony, keveset fogyaszt

Smart home

Új generációs LCD: szupervékony, keveset fogyaszt

Még tovább javul a folyadékkristályos megjelenítési technika.

A katódsugárcsöves megjelenítéssel szemben az LCD-k kevesebbet fogyasztanak és kompaktabb mérettel rendelkeznek. A fogyasztás csökkenéséből származó előny azonban gyakran semmivé válik, ahogy a felhasználók a CRT-nél jóval nagyobb képátlójú televíziót, monitort vásárolnak maguknak – a nagyobb méret nagyobb fogyasztást is eredményez. Ez az egyik oka, amiért folyamatosak a fejlesztések a technológia még energiahatékonyabbá tételében.

Jelenleg az LCD-k jövőbeli potenciális ellenfele közül kettő érdemel komoly figyelmet. Az OLED-es (szerves fénykibocsátó diódára alapuló) és az úgynevezett bi-stable technológiák egyaránt jobb paraméterekkel rendelkeznek a hagyományos folyadékkristályos megjelenítéshez képest. Az első módszer révén adott képernyőméret mellett 40 százalékkal mérsékelni lehet a fogyasztást, ráadásul felére csökkenthető a készülékvastagság. Mindezt annak köszönhetően érhették el a mérnökök, hogy az OLED alkalmazásával kihagyhatták a háttérvilágítást.

Tulajdonképpen az OLED-es korszak már megkezdődött, csak nem a nagy monitorok, televíziók piacán találkozik az ember ezekkel a készülékekkel. A kisebb, hordozható eszközökbe szerelik bele a gyártók, mint például digitális zenelejátszók, mobiltelefonok. Az első, kisebb méretű televízió ebben a kategóriában az idei év vége felé jelenhet meg, a Sony jóvoltából.

Iparági elemzők szerint az alacsony fogyasztású OLED és LCD piaca gyorsan nő, sokkal gyorsabban, mint a hagyományos LCD-k szegmense. 2012-re a piac mérete el fogja érni a 24 milliárd dollárt, ami átlagosan évi 27 százalékos bővülést feltételez a 2007-es, 6 milliárdos kapitalizációhoz képest, állítja az Isuppli. Egyelőre azért nem lehet különválasztani a két technikát, mert a meglevő technológiák fejlesztése olcsóbb, mintha a cégek teljesen új eljárásokba fektetnének. Ezt az utat követi például az LG.Philips, amely vállalat a háttérvilágítást igyekszik kisebbre és energiatakarékosabbra „faragni”. Ez egyben késleltetheti is az OLED-ek térnyerését, amelyek másik hátránya, hogy 1,7-1,8-szor drágábbak, mint az LCD-s monitorok, kijelzők.

Nem beszéltünk még a másik, fent említett, kétállapotú (bi-stable) fejlesztésekről. Ezek érdekessége, hogy anélkül is meg tudják tartani a rajtuk megjelenített képet, hogy ahhoz energia szükségeltetne. Ez ideálissá tehetné őket például nyilvános megjelenítési célokra – egyelőre azonban a kép minősége még kifogásolható szintű. És szólni kell a rugalmas, színes OLED kijelzőkről, amelyek a szerves fénykibocsátó diódák összes pozitív tulajdonságával rendelkeznek, plusz még érzéketlenek is a fizikai változásokra – összehajtogathatók anélkül, hogy az eszköz sérülésétől kellene tartani.

Előbb-utóbb pedig be fog köszönteni az a korszak is, amikor az újságok többé nem papíron jelennek meg, legalábbis nem a mai értelemben vett papíron, ólomalapú tintával. A digitális megjelenítők el fognak jutni arra a szintre, hogy imitálni tudják a szembarát külsőt, ugyanakkor használatukkal rengeteg fa kivágását lehet majd megspórolni, hiszen az olvasnivalót csak fel kell rájuk tölteni. Erre azonban – sajnos – egy darabig még várni kell.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés