Connect with us

Az RPG-k jótékony hatásúak

Smart home

Az RPG-k jótékony hatásúak

A Brunel legfrissebb tanulmánya szerint az online játékok pozitív tapasztalatokkal látják el az ifjúságot.

A Brunel University kutatói szerint a faitalok számára előnyös az online multiplayer szerepjátékokkal eltöltött idő. A Brunel´s School of Sport and Education szakemberei, Dr. Simon Bradford és Nic Crowe vezetésével három éven keresztül tanulmányozták a 13-16 évesek játékszokásaikat a világszerte több mint kilencmillió felhasználóval rendelkező Runescape környezetében.

Mint ismeretes, a Runescape egy, az Interneten online játszható, Java nyelven íródott MMORPG kalandjáték. Akár a World of Warcraft, rengeteg lehetőséget kínál a játékmenet során, számos eszköz és tulajdonság közül választhatunk. Bár grafikailag közel sem olyan mutatós, kisebb a vasigénye, és még telepíteni sem kell, mivel a böngészőablakban fut. Az ingyenes verziója nincs semmilyen időkorláthoz kötve, előfizetéssel viszont további speciális eszközöket és tulajdonságokat szerezhetünk be. Különösen a 11 és 18 éves fiatalok körében népszerű.

A kutatók úgy vélik, hogy az online játék inkább fokozza, mintsem korlátozza a fiatalok képzeletét. A virtuális világok ugyanis számos lehetőséget kínálnak az ismeretszerzésre – különböző identitásokon keresztül, mint a nem, rassz, vagy éppen képesség; mindemellett megadják a lehetőséget a játékosok számára, hogy előnyt kovácsoljanak ezekből az alkalmakból, amelyekkel amúgy a való világban nem találkoznának – áll a tanulmányban.

„A virtuális környezetek, mint amilyen például a Runescape is, a szabadidő eltöltésének egy újfajta módozata mindazok számára, akik belépnek világukba” – mondta Crowe.

„A valóságban, ahol az utcák vagy a városközpontok kezdenek megközelíthetetlenné válni a fiatalok számára, valamint kockázatokat rejtenek, és nem biztonságosak, nem meglepő, hogy a virtuális közterek egyre inkább vonzó válnak a szabadidő eltöltésére.”

„A fiatalok meg tudják változtatni egyéniségüket, identitásukat és céljukat – mindazt, amire a való életben nincs mód, vagy nem megengedett.”Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom