Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hurrikán-előrejelzés szoftverrel

Smart home

Hurrikán-előrejelzés szoftverrel

A szakemberek szerint a csendesebb tavalyi év után idén mozgalmas szezon előtt áll az Atlanti-óceán térsége.

Az Amerikai Egyesült Államokban minden évben nagy érdeklődés övezi a hurrikán-szezon június 1-jei kezdetét. Az elmúlt évek súlyos pusztításai után a meteorológusok és a kutatók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden eddiginél pontosabban jelezzék előre a várható trópusi ciklonok (hurrikánok) helyét, számát és erősségét, illetve hogy a viharok közül hány érheti el a szárazföldet. Az előrejelzésnél matematikai és statisztikai módszereket alkalmaznak, melyeket hatékonyan támogatnak a fejlett üzleti intelligencia megoldások.

A tavalyi csendes év után 2007-re aktívabb hurrikán-szezont jelez előre a Dr. Lian Xie professzor által vezetett csoport az Észak Karolina Állami Egyetemen (North Carolina State University – NCSU). A szakemberek szerint az Atlanti-óceánon, a Mexikói-öbölben és a Karib-tengeren 12-14 trópusi ciklon kialakulása várható idén. Trópusi ciklonról, vagyis hurrikánról, akkor beszélünk, ha a vihar szeleinek sebessége eléri a 74 mérföld/órát (megközelítőleg 120 km/órát) – az ilyen erősségű vihar nevet is kap az amerikai Nemzeti Hurrikán Központtól.

Xie professzor az előrejelzés során az elmúlt száz év Atlanti-óceánon kialakult hurrikánjainak helyét és intenzitását vette alapul. Olyan további változók szerepelnek még a modelljében, mint pl. az időjárási minták és a víz felszíni hőmérséklete. A tudósok a GENMOD eljárást alkalmazták, melynek segítségével a rendelkezésre álló adatokra általánosított lineáris modellt illesztettek.

Az Észak Karolina Állami Egyetem professzorai évről évre a SAS alkalmazásaival jelzik előre nagy pontossággal a hurrikán-szezonban várható viharok helyét, számát és erősségét. Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly egyedül a SAS szoftvermegoldásait alkalmazó intézmény jósolt csendes hurrikán-szezont az Atlanti-óceán térségébe. A szakemberek 5-6 hurrikánt jeleztek előre – teljesen lefedve ezzel a ténylegesen kialakult 5 trópusi ciklont.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés