Connect with us

technokrata

Villámjós a telefonban

Smart home

Villámjós a telefonban

A megoldás célja, hogy figyelmeztesse a telefonálókat a közelgő villámcsapásra.

A Nokia szabadalmaztatja legújabb technológiáját, amely villámészlelési képességgel látja el a készülékeket. A szabadalmi kérelmet a finn gyártó már benyújtotta az amerikai hatóságoknak.

Mint ismeretes, a villámcsapások jellemzően a 10 Hz-től 5 GHz-ig terjedő tartományban rádióhullámokat generálnak, melyek gyakran recsegést és pattogást okoznak az AM/FM rádióvevőkön és a tévékészülékeken. A Nokia terve az, hogy egy szoftveres megoldás segítségével a telefonok észleljék és analizálják ezeket a jeleket, információt szolgáltatva a telefonhasználók számára, hogy milyen közel vannak egy várható villámcsapástól.

A szabadalmi kérelem szerint a Nokia rendszere két szomszédos rádiócsatornát használ ahhoz, hogy felderítse a légköri zavarokat, így jóval azelőtt tudomást szerezhet a felhasználó a villámcsapásról, mielőtt az láthatóvá válna a helyszínen.

„A biztonsági funkció a népesség nagy arányának előnyös lehetne” – áll az alkalmazási és felhasználási terület meghatározásában. „Míg egyeseknek csupán informatív jellegű volna a szolgáltatás, addig a többség számára a vihar és a villámlás nagy jelentőségű fenyegetettség, amely növeli az anyagi károk és személyi veszteségek kockázatát.”

A gyártó szerint a pontos villámjós különösen hasznos volna olyan emberek számára, akik sok időt töltenek terepen, hiszen a megoldás révén időben elvégezhetik a szükséges biztonsági intézkedéseket, vagy menedéket találhatnak. A pilóták szintén a célpiac értékes szereplői volnának.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle