Connect with us

technokrata

Ne szennyezzük PC-vel a környezetünket!

Smart home

Ne szennyezzük PC-vel a környezetünket!

A használt, de még működőképes számítástechnikai berendezések elajándékozása az idő előtt szemétdombra kerülés helyett meghosszabbítja ezeknek az értékes termékeknek az életét.

Az elektronikus eszközök adományozása lehetővé teszi, hogy az iskolák, a nonprofit és más szervezetek hozzájuthassanak azokhoz az alapvető eszközökhöz, amelyekre bár szükségük lenne, de saját erejükből gyakran képtelenek megvásárolni. Az ebbe az irányba tett egyik első lépés a processzorok megnövekedett kapacitásának és a nagyobb memóriának a különböző szerverek és a rajtuk futó alkalmazások virtualizációjára történő kihasználása. Így egyetlen valóságos gépen több virtuális szerver és a hozzájuk tartozó számos alkalmazás futhat. A tárolási szükséglet csökkentése, illetve a meglevő tárkapacitás hatékonyabb kihasználása is energiát takarít meg, hiszen a merevlemezek nagy energiafogyasztók. Még jobb eredményt lehet elérni a tárerőforrások vezérlésével (Storage Resource Management – SRM). Egy ilyen rendszer felismeri a kihasználatlan kapacitást és a különböző alkalmazásokat szükség szerint látja el erőforrással.

A takarékosság másik eszköze a többszörösen meglevő adatok módszeres kiszűrése. Ha olyan vezérlőeszközt használunk, mint például a Symantec NetBackup PureDisk, amely összehasonlítja az összes fájlt és csupán egy példányt kezel belőlük egy központi tárolóban, akkor lényegesen csökken a tárhely iránti igény és a biztonsági másolatok költsége. Az információ életciklusának kezelése másrészt magában foglalja az adatok, például az e-mailek keletkezésüktől végső archiválásukig vagy törlésükig tartó kezelését. Nagy megtakarítási lehetőség rejlik az e-mailek megfelelő szabályok szerinti, szalagra történő archiválásában, hiszen ez jóval kevesebb energiát igényel. Az alkalmazások területén az alkalmazás teljesítményének vezérlése (Application Performance Management – APM) hatékony megoldás a meglevő hardver adottságainak optimális kihasználására.

A Symantec i3 és a hozzá hasonló eszközök figyelik és elemzik a szükséges számítási időt, a hálózati forgalmat és a cég hálózatában működő különböző alkalmazások igényét, hogy biztosíthassák az összes erőforrás optimális elosztását. A tárolás és az alkalmazások terén a megfelelő szoftver használata önmagában kitűnő lehetőséget biztosít az energia-megtakarításra. A cégek számára ez azt jelenti, hogy szükségtelen újabb energiafaló hardver beszerzése, és a meglevőt optimálisan ki lehet használni. További hasznos mellékhatás a hűtés iránti igény csökkenése és a napi mentések alatti jóval kisebb energiafogyasztás.

A régi számítógépek elajándékozása vagy selejtezése előtt a kisvállalkozásoknak meg kell győződniük arról, hogy nem teszik-e ki magukat bármilyen veszélynek vagy akár jogi megtámadtatásnak azáltal, hogy a bizalmas vagy kényes üzleti adatokat a fürkésző szemek szabad prédájául hagyják. A Symantec közelmúltbeli tanulmánya szerint, amely az elajándékozott használt számítógépeken felejtett adatok és információk típusait vizsgálta, rengeteg bizalmas vagy kényes üzleti információt, például számlákat, leltárlistákat, banki számlakivonatokat, egy cég neveket és pozíciókat tartalmazó szervezeti táblázatát, kapcsolatlistákat és üzleti e-maileket is vissza lehetett nyerni a használt eszközökből.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp