Connect with us

technokrata

A számítógép, amihez se egér, se billentyűzet nem kell

Smart home

A számítógép, amihez se egér, se billentyűzet nem kell

Öt évnyi fejlesztés érik be a mai napon.

Milan – a Microsoft titkos projektje, melyen már fél évtizede dolgoznak Redmondban. A vállalat reményei szerint ez lesz az első komoly lépés a „surface computer” vagyis a „felületi számítógépek” elterjedéséhez vezető úton. A ma bemutatásra kerülő fejlesztés tulajdonképpen egyetlen érintőképernyős felület révén biztosít kapcsolatot a felhasználóval, itt jeleníti meg az információkat és az érintésekkel itt képes bemeneti adatokat fogadni. Ennek eléréséhez komoly munkára volt szükség: a Microsoft mind a hardveres, mind a szoftveres környezetet maga hozta létre.

Nincs tehát szükség se egérre, se billentyűzetre; ahhoz, hogy a felhasználó például egy grafikus programban dolgozhasson, csak rá kell mutatnia az ecsetre, az ujjával ki kell választania a kívánt színt, és máris „festhet”. Hasonlóan egyszerű a fényképek megosztása, rendszerezése, átméretezése is. Ez utóbbi például úgy történik, hogy a felhasználó két ujjával egyszerűen „széthúzza” a digitális fotót.

Szemben az eddigi, érintőképernyős megoldásokkal, a Milant úgy hozta létre a Microsoft, hogy egyszerre akár több felhasználóval is kapcsolatba tudjon lépni. Nem okoz problémát se hardveresen, se szoftveres módon annak a lekezelése, hogy éppen hárman „tapogatják” a képernyőt – bár az otthonokban egyelőre nem találkozhatunk vele. Meglehetősen drága ugyanis ennek a „multiuseres” kialakításnak a biztosítása: dollárban mérve tízezres összeget ér el az árcédula.

Éppen ezért Redmond először nem is az otthoni felhasználókat célozza meg a Milannal, hanem az olyan nyilvános helyszíneket, mint például a hotelek halljai, az éttermek és kaszinók stb. Vagyis azokat a vállalkozásokat, amik ki tudják fizetni az árát, és látnak elég fantáziát abban, hogy az attraktív kivitellel még több ügyfelük figyelmét ragadják meg. Mindazonáltal nagyravágyó tervei vannak a hétköznapi emberekkel is a Microsoftnak: a vállalat szerint 3-5 éven belül a fejlett világban megjelenhetnek az első otthonokban ezek az érintőképernyős komputerek. Igaz, annak idején a hasonló elven működő tábla PC-nek is nagy sikert jósolt a szoftverfejlesztő, mégse váltak uralkodóvá az eltelt öt év alatt.

Lássuk a fizikai paramétereket! Egy prémiumkategóriás Vista PC dolgozik a készülékházban: egy közelebbről meg nem nevezett, de a Microsoft állítása szerint boltból megvásárolható grafikus kártya, 3 GHz-es Pentium 4 processzor és 2 GB-nyi memória található az eszközben. Az érintőfelület karc- és cseppálló, alatta pedig öt infravörös kamera érzékeli az ujjak vagy más tárgyak által létrehozott felületi érintéseket. Hozzá tartozik még egy DLP projektor, ami a képernyő felületére kivetíti azt a képet, amit a felhasználó lát.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin