Connect with us

technokrata

Megtörnek a kiadók: legális HD DVD, Blu-ray filmmásolás

Smart home

Megtörnek a kiadók: legális HD DVD, Blu-ray filmmásolás

Sokáig nem lehet szembemenni az árral.

Másolásvédelem, régiókód, törvényi szabályozás, jogi eljárások – a jogvédők fogyasztókkal szembeni fellépésének repertoárja igen széles, de mindezidáig hatástalan maradt. A felhasználók csak azért is lemásolják a nekik tetsző alkotásokat (és néha azt is, ami nem tetszett, hogy aztán a polcon porosodva adja át magát az enyészetnek a korong több évnyi használatlanság után), amiben olyan programok is segítik, mint például az AnyDVD (HD-s filmeket is kezelni képes változata itt tölthető le). A kiadók minden erőfeszítése ellenére tehát a kalózmásolás soha nem látott méreteket ölt.

Ezt felismerve arra a döntésre jutottak, hogy ideje lépniük e téren – amint az nemrég kiderült, nemsokára változhat a nagyfelbontású filmek licencelési megállapodása. A felhasználók legálisan is lehetőséget kapnak arra, hogy több másolatot készítsenek a HD DVD vagy BD filmekről, amiket megvásároltak. Vagyis felismerni látszik az ipar, hogy az eddig alkalmazott DRM (digital rights management, digitális jogkezelés) eljárások túlságosan is megkötötték a filmrajongók kezeit.

Michael Ayers, a HD-s adathordozókon alkalmazott AACS (Advanced Access Content System) másolásvédelmi eljárást licencelő cégcsoport képviseletében elárulta, hogy ha a filmstúdiók áldását adják rá, mindenkinek (ismét) lehetősége lesz backupot készíteni eredeti lemezeiről, annak érdekében, hogy ha az eredeti megsérül, akkor is birtokában maradhasson az alkotás. Sőt, egy másik másolatot az otthoni médiaszerverre is készíthet a filmet boltban megvásárló – ezt a koncepciót nevezték el menedzselt másolásnak (managed copy).

Persze ne legyenek senkinek illúziói arról, hogy most végre olyan szabadságot kap a felhasználó, amilyenre vágyik: minél több kópiát akar készíteni az eredetitől, annál többe kerül az (és még így is limitálva van a backupok száma). A stúdiók ugyanis attól tartanak, hogy a lehetőség bevezetésével kibontakozik a „low level” kalózkodás – vagyis az emberek hajlamosabbak lesznek „örökbe kölcsönadni” a másolatot barátaiknak, szomszédjaiknak. Ezt pedig magasabb bevételekkel akarják ellensúlyozni a jogtulajdonosok.

Technológiai oldalról is igyekeznek magukat bebiztosítani az alkotások szellemi jogait birtoklók: akár a stúdiók, akár külső cégek által, de üzembe állnak majd olyan, úgynevezett hitelesítő szerverek, melyekkel a másolatokat lehet életre kelteni. Szükséges lesz ugyanis ezeknek a központi gépeknek az engedélye arra, hogy a másolatról is lejátszhatók legyenek a filmek; valamint ez utóbbi korongokat csak DRM technológia alkalmazásával együtt lehet majd létrehozni, megakadályozandó a továbbmásolást, mondta Ayers.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek