Connect with us

technokrata

Meghalt az LCD atyja

Smart home

Meghalt az LCD atyja

1991-ben kapott fizikai Nobel-díjat folyadékkristályokkal kapcsolatos munkásságáért Pierre-Gilles de Gennes.

A francia Nobel-díjas Pierre-Gilles de Gennes, a ma már oly népszerű és szerteágazóan alkalmazott folyadékkristályos kijelző (LCD) úttörője elhunyt – tudatta családja a hírt kedden.

A 74 éves tudós 1991-ben nyerte el a fizikai Nobel-díjat az egyszerű rendszerek rendezettségi jelenségeinek tanulmányozására kifejlesztett eljárásáért, melyet általánosítva az anyag összetettebb formáinak – például folyadékkristályok és polimerek – tanulmányozására is használni lehet.

Nicolas Sarkozy francia államfő úgy írta le de Gennes-t, mint „egy rendkívüli fizikus, aki legnagyobb tudósaink egyike.”

Mint ismeretes, az LCD technológiát legelőször zsebszámológépben használták. Az LCD TV-kben önálló képpontok (pixelek) adják a képet, amelyek folyadékkristályokkal feltöltött, két áttetsző lap között helyezkednek el. Maga az LCD-panel önálló fényforrással nem rendelkezik, ezért ahhoz, hogy látható kontrasztos kép jelenjen meg rajta, egy hátsó megvilágító panellel kell ellátni. A folyadékkristályok fizikai elhelyezkedésükből adódóan engedik át, vagy takarják ki a háttér megvilágítás fényét, szabályozzák a fényerősséget, és a képpontok színszűrői segítségével adják a megfelelő színt.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle