Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meghalt az LCD atyja

Smart home

Meghalt az LCD atyja

1991-ben kapott fizikai Nobel-díjat folyadékkristályokkal kapcsolatos munkásságáért Pierre-Gilles de Gennes.

A francia Nobel-díjas Pierre-Gilles de Gennes, a ma már oly népszerű és szerteágazóan alkalmazott folyadékkristályos kijelző (LCD) úttörője elhunyt – tudatta családja a hírt kedden.

A 74 éves tudós 1991-ben nyerte el a fizikai Nobel-díjat az egyszerű rendszerek rendezettségi jelenségeinek tanulmányozására kifejlesztett eljárásáért, melyet általánosítva az anyag összetettebb formáinak – például folyadékkristályok és polimerek – tanulmányozására is használni lehet.

Nicolas Sarkozy francia államfő úgy írta le de Gennes-t, mint „egy rendkívüli fizikus, aki legnagyobb tudósaink egyike.”

Mint ismeretes, az LCD technológiát legelőször zsebszámológépben használták. Az LCD TV-kben önálló képpontok (pixelek) adják a képet, amelyek folyadékkristályokkal feltöltött, két áttetsző lap között helyezkednek el. Maga az LCD-panel önálló fényforrással nem rendelkezik, ezért ahhoz, hogy látható kontrasztos kép jelenjen meg rajta, egy hátsó megvilágító panellel kell ellátni. A folyadékkristályok fizikai elhelyezkedésükből adódóan engedik át, vagy takarják ki a háttér megvilágítás fényét, szabályozzák a fényerősséget, és a képpontok színszűrői segítségével adják a megfelelő színt.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés