Connect with us

technokrata

Térben lebegő, háromdimenziós mozgó képet vetít a Holomachine

Smart home

Térben lebegő, háromdimenziós mozgó képet vetít a Holomachine

Újabb díjat nyert a magyar fejlesztés.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Csillagok Háborúja című filmben a kis robotra, aki Leia hercegnő üzenetét a térben maga elé vetítve lepi meg társait. A közel 30 évvel ezelőtt megálmodott sci-fi ezen apró részlete mára valósággá vált. A Holomachine lelke egy speciális görbületű tükör, amely az elektronika merevlemezén tárolt és onnan vetített mozgó képet a készülék előtt mintegy 60 cm-re a térben jeleníti meg, különleges szemüveg vagy egyéb segédeszköz használata nélkül. A berendezés előtt álló nézők számára a tárgyak annyira valósághűen jelennek meg, hogy többen feléjük nyúlva szeretnék megfogni azokat. Az optikai egység másik fontos eleme az antireflexiós (azaz tükröződésmentes) homloküveg, amely sötét háttér biztosításával a néző figyelmét kizárólag a vetített képre tereli, ezzel is erősítve a nézőre gyakorolt hatást. A Holomachine képét egyszerre akár 25-30 néző is élvezheti.

Május elején újabb díjat – a budapesti Electro Salon nemzetközi elektronikai, elektrotechnikai és automatizálási szakkiállítás Nagydíját – kapta a hazai tervezésű és gyártású Holomachine; de ezt megelőzően is komoly sikereket ért el, 2006-ban a GÉNIUSZ Nemzetközi Találmányi Vásár Génius Díját valamint a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) aranyérmét kapta meg.

„A Holomachine a figyelemfelkeltő képessége révén a versenyszféra számos területén alkalmazható, mégis véleményem szerint az egyik leghasznosabb felhasználási területe az oktatás lehet.” – hangsúlyozza Kupper Róbert, a fejlesztést végző Construmex ügyvezető igazgatója. „A készüléken valósággal csüngenek a gyerekek, a figyelmük nem lankad, így a 45 perces tanórák anyagai gyorsabban és nagyon jó hatékonysággal juthatnak el a tanulókhoz. Remélem, hogy a közeljövőben módunk nyílik együttműködni egy olyan oktatási intézménnyel, ahol a gyakorlatban is felmérhetjük e területen a készülékben rejlő lehetőségeket.”

Hazai fejlesztés, hazai gyártás
A Holomachine mintegy 3 éves fejlesztés eredménye, amelyből a legtöbb időt a speciális tükör gyártási technológiának kikísérletezése vette igénybe. Számos ismert nemzetközi optikai cég sikeretlen próbálkozása után végül hazánkban, magyar szakemberek találták meg a különleges precizitású felület kialakításának módját. Az elektronikai rész tervezője és gyártója is magyar, a számítógép-elemeket és nagy fényerejű vetítőt magába foglaló képalkotó egység az e téren nagy tapasztalatokkal és megfelelő gyártókapacitással rendelkező székesfehérvári Albacompnál készül.

Felhasználási területek
A készülékben rejlő lehetőségeket a külföldi piac már felfedezte. 10 készüléket egy olaszországi közlekedési vállalat vásárolt meg az utazási és átszállási lehetőségek bemutatására. Rövidesen egy gyermekkórházban is megkezdik a használatát, ahol egyrészt a felvételi osztályon mesék vetítésére, másrészt angol nyelv tanítására fogják alkalmazni. A megoldás természetesen a kiállítás-szervezők figyelmét is felkeltette, hiszen a berendezéssel igen látványosan, de alacsony költségekkel lehet szemléltetni bármit, aminek a fizikai kiállítása a nagy méretei vagy egyéb rendhagyó paraméterek miatt más módon nem oldható meg. Jelenleg tárgyalások folynak a készülékek repülőtéri teszteléséről azok reklámértékének meghatározására. Erre a fejlesztők a készülék továbbfejlesztett változatával készülnek megjelenni.

Az egység egy TV készülékhez hasonlóan távirányítóval működtethető, emellett a memóriaegysége az interneten keresztül a világ bármely pontjáról feltölthető a kívánt képanyaggal. Szintén távoli hozzáféréssel frissíthető és ellenőrizhető a készülékben működő számítógép, így egyetlen központból korlátlan számú berendezés működése felügyelhető.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle