Connect with us

technokrata

Újabb bizonyíték: víz a Marson

Smart home

Újabb bizonyíték: víz a Marson

A NASA marsjárója által begyűjtött adatok a Vörös Bolygó további titkait tárhatják fel.

A tudósok már számtalan kísérletet tettek arra, hogy vizet és az élet lehetséges feltételeit megtalálják a Marson. A NASA marsjáró legújabb felfedezései izgalomba hozták a tudós társadalmat; a Marsot pásztázó Spirit talajmintákat gyűjtött be, amely alátámasztja azt, amiben a tudományos szakemberek régóta hittek: a Vörös Bolygón valaha volt csapadék.

A marsi külszíni minta ugyanis szilícium-dioxidban gazdag, ehhez viszont alapfeltétel a víz jelenléte. A talaj alapvető vegyelemzése azt mutatta ki, hogy ezt ráadásul több mint 90 százalékban tartalmazza, így a Gusev-kráterből felszínre került minta egyértelmű bizonyíték arra, hogy valaha volt víz a bolygón.

A tudósok azt még egyelőre nem tudják, hogy a szilíciumréteg hogyan alakult ki valójában. A leginkább elfogadott elmélet szerint a vulkanikus aktivitás során keletkezett savas pára kőzettel történő érintkezése során jött létre – mindez pedig a víz jelenlétét feltételezi. Egy másik teória azt mondja, hogy a szilícium-dioxidot egy meleg forrás hozta létre.

Doug McCuistion, a NASA Mars-kutatásért felelős programigazgatója szerint a Spirit felfedezése „megerősíti azt a tényt, hogy a Marson egykor jelentős mennyiségű víz volt, ami tovább erősíti azt a reményt, miszerint a bolygó egyszer lakható volt.”

Az egész felfedezés egy véletlennek köszönhető, ugyanis a szilícium-dioxidtól csillogó talajréteg úgy került felszínre, hogy egy mechanikus probléma során meghibásodott Spirit kerék felszántotta a talajt.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek