Connect with us

technokrata

Közel 5 GHz-en jár az IBM új processzora

Smart home

Közel 5 GHz-en jár az IBM új processzora

Órajel-rekordokat döntő, kétmagos CPU a Kék Óriástól.

Az IBM legújabb, Power6-os lapkája 64 bites utasításkészlettel rendelkezik, kétmagos kialakítású, és közel 800 millió tranzisztorból áll. 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, azonban legfontosabb jellemzője a működési frekvenciája: 4,7 GHz-es órajelen üzemel. A Kék óriás által a világ leggyorsabb CPU-jának kikiáltott példányok azonban nem desktop környezetbe készültek: a vállalat Unix szerverek számára kínálja az új Power6-ost.

Duplázza a korábbi, Power5-ös generáció sebességét az új modell, ugyanakkor nagyjából ugyanazokkal a fogyasztási, melegedési paraméterekkel rendelkezik, jelentette be büszkén az IBM. Ezt annak az öt éves kutatási és fejlesztési periódusnak köszönheti, amelynek eredményeként 65 nanométeres gyártási eljárással beindulhatott végre a sorozatgyártás. A mérnökök a tervezés során alapvető változtatásokat eszközöltek, például a Power6-os processzorban a futószalagok ugyanannyi szakaszból állnak, de minden egyes szakasz gyorsabbá vált, mivel a mérnökök kiiktatták a felesleges feladatok elvégzését, illetve hatékonyabbá tették a párhuzamos végrehajtást.

Az összesen 8 MB-nyi L2 cache is jelentős előrelépést jelent – az előző generációhoz képest négyszeres növekedést mutat fel ezen a téren az új processzor. 300 GB/s sávszélességgel kapcsolódik a magokhoz – az IBM állítása szerint ezzel a sebességgel az egész Itunes katalógust le lehetne tölteni nagyjából 60 másodperc alatt.

Az év elején egyébként azt is nyilvánosságra hozta a vállalat, hogy a Power6-os architektúra áttörheti az 5 GHz-es határt – emlékezzünk csak vissza, hogy az x86-os processzorok esetében a 4 GHz-et sem sikerült elérni, még a legnagyobb energiafaló Pentium 4 Prescott processzorok órajele sem emelkedett ekkora magasságokba. Ekkora tempót csak nagyon alapos tervezéssel, energiatakarékos kialakítással lehet elérni. Az IBM mérnökei úgy voltak képesek jelentős előrelépést tenni e tekintetben, hogy különválasztották a processzor azon részeit, amelyek nem támogatják az alacsony feszültségű működési környezetet, így hatékonyabbá válhatott a fogyasztás mérséklése. Ennek ellenére a Power6-os CPU-k egyaránt használhatók alacsony feszültségű blade szerverekben és nagy teljesítményigényű multiprocesszoros gépekben.

Megjelent az egyes magok teljes kikapcsolásának lehetősége is, így amennyiben éppen nincsen szükség rá, gyakorlatilag minimálisra szorítható le az általa felvett energia mennyisége. A ki/bekapcsolás dinamikusan működik, vagyis amint feldolgozandó utasítás érkezik az éppen pihenő magnak, azonnal működésbe léphet (hasonlóan ki/bekapcsolhatók a memória éppen nem használt / használt részei is). Szintén jótékony hatással lehet a fogyasztásra a sávszélesség konfigurálhatósága: az IBM mérnökei lehetővé tették a felhasználók számára, hogy maguk választhassák ki, mit akarnak: maximális teljesítményt vagy minimális költségeket. Amennyiben mégis bekövetkezne egy túlmelegedési szituáció, a Power6 processzor képes csökkenteni az utasításkibocsátás tempóját úgy, hogy azzal egy, a felhasználó által meghatározott hőmérsékleti korlát alatt maradjon.

Költségcsökkentés virtualizáció révén
Természetesen a nyers számítási teljesítmény önmagában mit sem ér, ha nem lehet vele fejlett technikákat alkalmazni. A Power6 CPU-k konszolidációs feladatokat is elláthatnak – a köré épített szoftver- és hardverkörnyezet révén ugyanis számos virtuális szerver hozható létre egyetlen „dobozban”. Az erős processzor és a virtuális gépek alkalmazásával nincs szükség számos középkategóriás szerver megvásárlására – az IBM állítása szerint akár 30 darab Sunfire v890-es feladatait is át tudja venni egy ilyen rendszer. Ez akár évente 100 ezer dollárnál is nagyobb spórolást jelenthet, csak az energiatakarékosabb kialakításnak köszönhetően.

És hogy mely IBM gépekben jelenik meg az új processzor? A Kék Óriás tervei szerint a System p és a System i szervervonalakban válik elérhetővé.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák