Connect with us

technokrata

Adatvesztést okoznak a kihangosítók

Smart home

Adatvesztést okoznak a kihangosítók

Tudósok bebizonyították, hogy a kihangosító és a headset jobban elvonják a sofőr figyelmét, mintha az autóban ülő utasokkal beszélgetne.

Azok, akik teljesen betiltanák a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot, gyakran találkoznak olyan ellenlábasokkal, akik szerint a mobilozás csupán annyira veszélyes, mint az anyósülésen ülő utassal beszélgetni. A kutatók azonban megállapították, hogy a kihangosító és a headset alkalmazása sokkal több mentális erőfeszítést igényel a közelség hiánya miatt. Ez annyit jelent, hogy a vonal túloldalán lévő partner nem tud az útviszonyoknak megfelelően reagálni a sofőr helyzetére, mint ahogyan azt egy utas tenné.

Az első átfogó kutatás az Egyesült Királyságban zajlott, azt kutatva, hogy vajon milyen veszélyeket rejt a kéz nélküli mobiltelefon használat az utasokkal történő beszélgetéssel szemben.

A jelentést készítők szerint: „A kutatási eredmények különösen fontosak azon vállalatok számára, amelyek alkalmazottai munkaeszközként használják a telefont. Ajánlott a mobiltelefon használatát szabályozó házirend kialakítása is.”

A tanulmány azt is megállapította, hogy a vezetés közbeni telefonálás – történjen akár kihangosítóval vagy headsettel – során a sofőrök gyakran gyorsabban vezetnek, és lecsökkentik a biztonságos követési távolságot.

A brit Közlekedési Minisztérium Közlekedéskutatási Laboratóriuma által végzett felmérés azt találta a biztonsági szempontok mellett, hogy az ilyen formában történt információcsere során számtalan adat elvész, ami a döntéshozatalt elértékteleníti. A szakemberek megjegyezték, hogy mindez komoly negatív hatással lehet az üzletmenetre is, ha a vezetők munkamegbeszélést folytatnak a telefonon.

„Egyértelmű, hogy a mobiltelefon kihangosítóval vagy headsettel történő használata nem egyenértékű az utasokkal folytatott beszélgetéssel.”Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák