Connect with us

technokrata

Nanotechnológiával a felmelegedés ellen

Smart home

Nanotechnológiával a felmelegedés ellen

Nehéz nagyobb kihívást elképzelni, mint a klímaváltozás leküzdése.

A brit Department for Environment Food and Rural Affairs (Defra) új tanulmányában néhány olyan módszert ismertet, amely a nanotechnológia segítségével megfékezheti az éghajlatváltozást. A tanulmány alaposan körüljárta a nanotechnológia által nyújtott környezetvédelmi lehetőségeket. Öt témakört vizsgáltak meg: a környezetkímélő üzemanyagokat, a napkollektorokat, a hidrogéngazdálkodást, az energia tárolását és a szigetelést. A jelentés szerint a nanotechnológia hozzájárulhatna ahhoz, hogy 2050-ig akár két százalékkal is csökkenjen az üvegházhatást növelő gázok kibocsátásának mértéke.

„Nehéz nagyobb kihívást elképzelni, mint a klímaváltozás leküzdése” – mondta Howard Dalton a Defra vezető kutatója. „A vizsgálat megmutatja, melyek a nanotechnológia azon területei, amelyek csökkentik a globális felmelegedés hatásait, és segítő kezet nyújtanak a társadalomnak egy fenntartható jövő eléréséhez.” A jelentés szerint a nanotechnológia legnagyobb vívmányait a következő területeken érte el:

Bioüzemanyagok: a nanorészecskék hozzávetőlegesen 5%-kal növelik a dízelüzemanyagok hatékonyságát, ami csupán Angliában 2-3 millió tonnával kevesebb CO2 kibocsátást eredményezne.

Napkollektorok: a nanotechnológia révén jelentősen csökkennének a napelemek előállításának költségei.

A hidrogéngazdálkodás: a megújuló eszközökön keresztül létrehozott hidrogén felhasználásával évente 132 millió tonnával csökkene a CO2 kibocsátás.

Energiatárolás: a nanotechnológia elérhetővé tette, hogy az elektromos járművek feltöltése mindössze 10 percet vegyen igénybe. Ha alacsony szénelektromossági generációs technikákat használnak, évente 42 millió tonnával kevesebb lehetne a CO2 kibocsátás.

Szigetelés: Az üregek és padlások szigetelése olcsó és hatásos, azonban nincsenek egyszerű módszerek a fallal körülvett épületek szigetelésére. Anglia házainak egyharmada ilyen épület. Ebben is a nanotechnológia adhat megoldást, amellyel lehetséges a házak nagy hatásfokú szigetelése.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák