Connect with us

technokrata

Vezeték nélküli szigetország

Smart home

Vezeték nélküli szigetország

Japán valamennyi szigete nemsokára drótnélküli övezeté válik.

Japán kutatók tervbe vették, hogy felszámolják a vezetékeket, és országuk valamennyi szigetén csúcstechnológiás vezeték nélküli zónát hoznak létre. Várhatóan 2008-ra valósul meg az első drótmentes terület kiépítése. Ahhoz, hogy a program sikeresen véghezmenjen, a japán kormány megállapodásokat köt majd az elektronikai gyártókkal, távközlési beszállítókkal, autógyártókkal és más technológiai vállalatokkal – írta a Kyodo News.

A rendszer temérdeknyi érzékelővel lesz felszerelve. Ezek arra hivatottak, hogy számtalan alkalmazás révén segítsék, és megkönnyítsék az ott lakók életét. A szenzorok többek között a gyalogosok védelmét is szolgálnák, figyelemmel követve mozgásukat, majd potenciális veszélyhelyzet esetén a helyi gépjárművezetőket is figyelmeztetnék, emellett lehetőséget adna az egészségügyi intézményeknek, hogy állandó megfigyelés alatt tartsák a területen élő idős nyugdíjasok állapotát.

A rádiófrekvenciás azonosító címkék mellett Japán főként integrált áramköröket (IC) alkalmazna a projektben. Bár merültek fel kockázati tényezők, mind az RFID, mind az IC címkék használatával kapcsolatban – az egyik legnagyobb probléma a személyes adatokhoz való illetéktelen hozzáférés – Japán eddig sem riadt vissza a vezeték nélküli technológia alkalmazásától. Tokió bevásárló negyedében jelenleg is tart egy projekt, melyben 1.200 chipet használtak fel annak érdekében, hogy eligazítsák, és megfelelően tájékoztassák a vásárlókat.

A drótnélküli térséget valószínűleg elsőként Hokkaido (második legnagyobb sziget, és a legnagyobb tartomány Japánban) vagy Okinawa szigetén építik ki, mivel itt alacsonyabb az interferencia, a többi szigethez képest.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin