Connect with us

technokrata

Piszkos eszközökkel a videokártya piacon

Smart home

Piszkos eszközökkel a videokártya piacon

Az érvényesüléshez néha bele kell rúgni a versenytársba?

A helyszín Németország, a két érintett pedig a „gyárilag túlhajtott” videokártyák (hagyományos társaikhoz képest) magasabb profitszintet biztosító piacán már régóta konkuráló EVGA és az XFX. Az előbbi nemrég jogi úton szerzett érvényt igazának versenytársával szemben, mivel riválisa nyíltan, a márkát sértő ábrázolással dobta piacra saját termékeit. A történet nem is olyan régen, még áprilisban indult.

Már tavaly év vége óta a DirectX 10-es videokártyákról szól a hardverhírek egy jelentős része – az új platformra való átállás egyik gyártónak sem megy könnyen. Nem meglepő hát, hogy mintegy fél évet kellett várni a középkategóriás Geforce 8-as család megjelenésére – az XFX áprilisban kezdte meg ezen videokártyáinak forgalmazását. A hardvert rejtő dobozra egy nyáladzó kutya került; a fogak között látható ragacsos folyadékon pedig – igaz, halványan és nagyon kis méretben, de – a rivális EVGA neve olvasható.

Arról, hogy ez mennyire képviseli a cég politikáját, és mennyire volt egy bosszúszomjas marketinges akciója, megoszlanak a vélemények. Tény, hogy a felirat csak speciális eszközök használatával válik láthatóvá; de az is igaz, hogy a céges logót alig egy hónap alatt több hardverrajongó is felfedezte, vagyis nem kizárt, hogy valaki kiszivárogtatta az információt. Az erről készített képeket többen közzé is tették, például a Guru3D oldalán is felbukkant.

A hír eljutott az EVGA-hoz is, amely jogi lépéseket tett, és nemrég egy müncheni bíróság úgy találta, hogy az XFX csomagolása sérti a konkurens cég érdekeit. Emiatt elrendelték az érintett termékek németországbeli forgalmazásának azonnali leállítását, mely döntést napokon belül végre is kell hajtani. Amennyiben az utóbbi nem tesz eleget a német bíróság döntésének, akkor 250 ezer eurós kártérítésre is kötelezhetik, illetve a vállalatvezetők akár hat hónapnyi szabadságvesztést is kaphatnak. És ez még csak a kezdet: az EVGA bejelentette, hogy az EU más tagállamaiban is bírósághoz fog fordulni – mindenhol, ahol kaphatók az XFX „logo-gyalázó” dobozai.

A fentiek ellenére nem kizárt, hogy az eset mindkét cégnek jót tesz: a média ingyen reklámjából közösen profitálhatnak.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek