Connect with us

Hirdetés

technokrata

Őssejt-betegségben halt meg a ´halálsugár´ atyja

Smart home

Őssejt-betegségben halt meg a ´halálsugár´ atyja

A „Star Wars” védelmi rendszer a tervek szerint egy áthatolhatatlan védőpajzsot vont volna az Amerikai Egyesült Államok fölé.

Emlékezzünk Theodore Maiman feltalálóra, aki megalkotta az első lézert! A kezdetben tévesen halálsugárnak elkeresztelt módszer végül sokrétű felhasználásnak örvend, a szemsebészettől a vonalkód leolvasásig.

Theodore H. Maiman volt az a tudós, aki megépítette az első működő lézert, 79 éves korában, május 5-én meghalt a kanadai Vancouverben. Felesége elmondása szerint szisztémás mastocytosis-ban szenvedett.

Eleinte Maiman szomorú volt amiatt, hogy az 1960-ban kifejlesztett találmányát „halálsugárnak” nevezték, miután egy újságíró tévedésből a “light amplification by stimulated emission of radiation (laser)” fényforrást, mint sci-fi felfedezést tett közzé. Azóta már a módszer sokrétű felhasználásnak örvend, a szemsebészettől a vonalkód leolvasásig, vagy a szórakoztató show-kon keresztül a tetoválások eltávolításáig.

„Nem tudok olyan esetet, amikor a lézer embert ölt volna, ráadásul véletlenül” – mondta, miután módszere már széles körben elterjedt, majd így folytatta „ennek ellenére több olyan embert is ismerek, akit lézerrel gyógyítottak meg.”

A lézer neve valójában a lézerfény létrejöttének sajátos körülményeire utal. Dr. Maiman 1960. május 16-án, a kaliforniai Hughes Research Laboratory épületében – miután fogott egy villanólámpát, valamint egy rubinkristályt – kiáltotta azt, hogy „heuréka”, az eredményül kapott találmányt pedig „nevetségesen egyszerűnek” titulálta. A prototípus, amelyben a villanólámpa fényével gerjesztett lézereffektus lejátszódott, nem állt másból, mint a megfelelő metastabil energiaszinttel rendelkező, Cr2O3-mal szennyezett Al2O3 kristályból, két végén féligátereszto, illetve egy nagy visszaverő-képességű párologtatott tükörréteggel. A villanólámpa fénye a kristály két végéről sokszor visszaverődve ide-oda cikázott a kristály tengelye mentén, végül csak azok a sugarak maradtak meg a rendszerben, amelyek a kristály hossztengelyével párhuzamosak voltak, ekkor a fény kilépett, és a lézer világítani kezdett. Dr. Maiman asszisztense, Charles Asawa szintén a találmány egyik létrehívója.

Mindazonáltal nagyszerűsége és egyszerűsége ellenére a találmány népszerűsége nem lendült be azonnal. Dr. Maiman elhagyta a Hughes, és számos vállalattal megosztotta agyszüleményét, majd a lézer fokozatosan terjedt el a legtöbb ágazatban és iparágban.

Később a feltalálót elborzasztotta, hogy a lézer egyik változata Ronald Reagan elnöksége alatt megjelent az úgynevezett „Star Wars” védelmi rendszerben, hivatalos nevén a Strategic Defence Initiative – SDI kezdeményezésben, mely a tervek szerint egy áthatolhatatlan védőpajzsot vont volna az Amerikai Egyesült Államok fölé.

Még a lézer kidolgozása előtt Dr. Maiman a „maser”-en dolgozott, amely mikrohullámokat erősített volna fel. Azok a tudósok, akik közreműködtek a mézer kidolgozásában, Charles Townes (Columbia University) és Arthur Shawlow (Bell Labs) Nobel-díjban részesültek.

Mint ismeretes, a mastocytosis morfológiai és immunfenotípus szempontjából kóros hízósejtek elszaporodását jelenti a csontvelőben és különböző szervekben. WHO-besorolás alapján a betegség jelenleg kután és szisztémás mastocytosis csoportra osztható. A kutatások szerint a szisztémás mastocytosisos betegekben olyan mutációkat hordozó gének azonosíthatók, melyek alapján a mastocytosis klonális őssejtbetegségnek tekinthető.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés