Connect with us

technokrata

Látványorgia: az embert még mindig megdöbbentő demók

Smart home

Látványorgia: az embert még mindig megdöbbentő demók

Akik már a C64-ből is kifacsarták a maximumot…

A valós idejű animációk, szaknyelven „demók”, készítése még a 80-as években indult el, az akkori meglehetősen korlátozott képességű számítógépeken. Az idő előrehaladtával és a technika fejlődésével egy új, önálló művészeti ág, és egy e köré formálódó nemzetközi közösség, szubkultúra alakult ki, ami demoscene-nek nevezi önmagát. A közösség méretére jellemző, hogy évente 60-80 fesztivált rendeznek a világ minden táján, nem ritkán több ezer résztvevővel. A fesztiválokon (azaz “party”-kon) – melyeknek legalább olyan fontos része az alkotók találkozása, barátságok, kapcsolatok kialakítása, mint maga a verseny – a többféle animációs kategóriákon kívül zene és grafikai művekkel is indulhatnak a résztvevők.

Aki “élőben” is szeretne részese lenni egy ilyen nagyszabású rendezvénynek, annak most lehetősége nyílik erre. A Scene.hu stábja 2007. május 19-én ingyenes demóvetítést tart a Jövő Házában (azaz a Millenárisban). A vetítés 16:00-kor kezdődik, és előreláthatólag 18:00-ig tart. Ezúttal a vetítés témáját az 5. Scene.org Awards jelöltjei és díjazottjai adják, de emellett természetesen most is lesznek ritkán látott, különleges alkotások.

A Scene.org Awards, a demoscene legrangosabb díja, kis túlzással a demoscene Oscarjának is nevezhetjük. A Scene.org zsűrije immár ötödik alkalommal évente egyszer számos (művészi és technikai) kategóriában díjazza az adott év legjobbnak ítélt alkotásait. Idén a jelöltek és díjazottak között is több magyar produkció volt.

Hogyan készül?

A valós idejű kifejezés azt takarja, hogy az ilyen kisfilmek, ellentétben a legtöbb számítógépen kreált animációval, nem előre letárolt képkockák sorozatából állnak össze. Az alkotók nem egyszerűen egy animációt készítenek, hanem egy számítógépes programot, amely minden egyes megjelenítendő képkockát a felhasználó gépen számít ki, megjelenítés közben. Ebből fakad a műfaj érdekessége is. Egy ilyen animációt éppen ezért nem egyszerűen egy grafikus készít, hanem programozó, grafikus és zenész összehangolt munkájának eredménye. Ezek az animációk megvalósításuk technikai hátterét tekintve leginkább a játékprogramokhoz, megjelenésükben pedig legtöbbször rövidfilmekhez, videóklipekhez hasonlítanak.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek