Connect with us

Hirdetés

technokrata

Látványorgia: az embert még mindig megdöbbentő demók

Smart home

Látványorgia: az embert még mindig megdöbbentő demók

Akik már a C64-ből is kifacsarták a maximumot…

A valós idejű animációk, szaknyelven „demók”, készítése még a 80-as években indult el, az akkori meglehetősen korlátozott képességű számítógépeken. Az idő előrehaladtával és a technika fejlődésével egy új, önálló művészeti ág, és egy e köré formálódó nemzetközi közösség, szubkultúra alakult ki, ami demoscene-nek nevezi önmagát. A közösség méretére jellemző, hogy évente 60-80 fesztivált rendeznek a világ minden táján, nem ritkán több ezer résztvevővel. A fesztiválokon (azaz “party”-kon) – melyeknek legalább olyan fontos része az alkotók találkozása, barátságok, kapcsolatok kialakítása, mint maga a verseny – a többféle animációs kategóriákon kívül zene és grafikai művekkel is indulhatnak a résztvevők.

Aki “élőben” is szeretne részese lenni egy ilyen nagyszabású rendezvénynek, annak most lehetősége nyílik erre. A Scene.hu stábja 2007. május 19-én ingyenes demóvetítést tart a Jövő Házában (azaz a Millenárisban). A vetítés 16:00-kor kezdődik, és előreláthatólag 18:00-ig tart. Ezúttal a vetítés témáját az 5. Scene.org Awards jelöltjei és díjazottjai adják, de emellett természetesen most is lesznek ritkán látott, különleges alkotások.

A Scene.org Awards, a demoscene legrangosabb díja, kis túlzással a demoscene Oscarjának is nevezhetjük. A Scene.org zsűrije immár ötödik alkalommal évente egyszer számos (művészi és technikai) kategóriában díjazza az adott év legjobbnak ítélt alkotásait. Idén a jelöltek és díjazottak között is több magyar produkció volt.

Hogyan készül?

A valós idejű kifejezés azt takarja, hogy az ilyen kisfilmek, ellentétben a legtöbb számítógépen kreált animációval, nem előre letárolt képkockák sorozatából állnak össze. Az alkotók nem egyszerűen egy animációt készítenek, hanem egy számítógépes programot, amely minden egyes megjelenítendő képkockát a felhasználó gépen számít ki, megjelenítés közben. Ebből fakad a műfaj érdekessége is. Egy ilyen animációt éppen ezért nem egyszerűen egy grafikus készít, hanem programozó, grafikus és zenész összehangolt munkájának eredménye. Ezek az animációk megvalósításuk technikai hátterét tekintve leginkább a játékprogramokhoz, megjelenésükben pedig legtöbbször rövidfilmekhez, videóklipekhez hasonlítanak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés