Connect with us

technokrata

Kérjük, húzza ki a töltőt is!

Smart home

Kérjük, húzza ki a töltőt is!

A mobiltelefonok által elhasznált energia kétharmadát a foglalatban hagyott töltők emésztik fel.

A Nokia arra buzdítja felhasználóit, hogy húzzák ki a töltőjüket a foglalatból, ha nem használják azt telefonjuk feltöltésére. Az új maroktelefonok képernyőjén megjelenő, ´Please unplug the charger´ üzenettel a vállalat újabb zöld lépést tett a környezet megóvása felé.

A finn óriás becslései szerint a mobiltelefonok által elfogyasztott összes energia kétharmadát a bedugva hagyott töltők emésztik fel, amely annak köszönhető, hogy az emberek csak a telefonkészüléket veszik le a töltőről, ám azt nem húzzák ki a dugaljból.

Kirsi Sormunen, a vállalat környezetvédelmi ügyekért felelős vezetője elmondta: “Csökkenteni szeretnénk a pazarlást, és el szeretnénk érni, hogy töltőink az abszolút minimum árammal működjenek.” A Nokia célja, hogy 2010-re 50 százalékkal csökkentse töltőinek áramfelvételét, ha azok csupán a falba, de a telefonba nincsenek bedugva.

A Nokia készülékek már képesek egy képernyőre írt üzenettel a töltés befejezéséről tájékoztatást nyújtani a felhasználóknak. Az új figyelmeztetés azonban meg is kéri a mobilozókat, hogy húzzák ki a töltőjüket, és akár ezt hangjelzéssel is megerősíti.

Mindazonáltal a vállalatnak arra egyelőre nincsen megoldása, hogy hogyan hívja fel a figyelmét azoknak az embereknek, akik éjjel, vagy alvásidejük alatt teszik töltőre készüléküket.

Várhatóan az indiai, kínai és latin-amerikai nagy volumenű értékesítések miatt kifejezetten a fejlődő országok fogyasztói számára tervezett készülékekben jelenik meg a figyelmeztetés első körben, így a Nokia 1200, 1208 és 1650 modelljeiben találkozhatunk vele először – egy későbbi időpontban pedig az egész világra kiterjeszti kezdeményezését a vállalat.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle