Connect with us

technokrata

Biometrikus útlevél már igényelhető

Smart home

Biometrikus útlevél már igényelhető

Az EU-irányelvek 2008. május 1-jei hatállyal előírják a digitális ujjlenyomat alkalmazását az útlevelekben.

A csehek mostantól olyan útlevelet igényelhetnek, amely elektronikusan tárolt arcképüket tartalmazza, és ezzel az útlevél tulajdonosát kétségmentesen azonosítja. Az adatokat egy – az útlevélbe beágyazott – RFID-chip – tárolja, és védi illetéktelen hozzáféréstől. A biometrikus adatok felvételéhez és az útlevelek gyártásához szükséges komplett rendszert a Siemens IT Solutions and Services (Siemens IT szolgáltató ágazata) szállítja, és négy évig működteti is. A megoldást úgy alakították ki, hogy az útlevélbe a tulajdonos digitális ujjlenyomatát is fel lehet venni.

Csehországnak jelenleg több mint 10 millió lakosa van. Az országban több mint 230 rögzítő központ áll rendelkezésükre, ahol biometrikus adataikat felveszik (rögzítik) és feldolgozzák. A központokat a Siemens alakította ki összesen több mint 600 fényképezőfülkével, amelyekhez ID-igazolvány-olvasó, digitális kamera, valamint nyomtató tartozik. A szoftver megoldás a „Siemens Homeland Security Suite”- ra épül – ez a szoftver a Siemens IT Solutions and Services (SIS) grázi biometria-műhelyéből származik.

Mivel az EU-irányelvek 2008. május 1-jei hatállyal előírják a digitális ujjlenyomat alkalmazását az útlevelekben, a központokat ujjlenyomat-olvasóval is fel fogják szerelni. Az IT-rendszert is a Siemens installálta, és egy help desket is berendezett a felhasználók támogatására. Svájc, Horvátország és Írország után ez a negyedik európai ország, ahová az SIS biometrikus útleveleket szállít.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek