Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vákuum a processzorban

Smart home

Vákuum a processzorban

Vadonatúj fogyasztáscsökkentő, teljesítménynövelő technika az IBM-től.

A Kék Óriás kutatói bejelentették, hogy sikerült vákuumot létrehozni a félvezetőkben levő réz vezetőszálak között. Ezzel egy olyan szigetelési eljárást alkottak meg az IBM-nél, amely lehetővé teszi a teljesítmény további növelését amellett, hogy visszafogható az energiafogyasztás is. Előzetes becslések szerint csupán a vákuumszigetelés alkalmazásával 35 százalékkal emelkedet a számítási teljesítmény, vagy 15 százalékkal csökkenhet a fogyasztás – illetve ezek kombinációja is megvalósítható.

Érdekes módon Airgap névre hallgat a technika, annak ellenére, hogy a szigetelőrétegekben nem hogy levegő nincsen, de semmilyen egyéb anyag sem található ebben a térben. Parányi méreteire jellemző, hogy elsőként a 32 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorokban tervezik bevezetni, amik 2009-ben jelenhetnek meg a piacon. Az IBM partnerei – AMD, Toshiba, Sony stb. – mind részesülhetnek az új eljárás kínálta előnyökből, állította Dan Edelstein, a fejlesztési projekt vezetője.

Miért döntöttek az IBM kutatói a vákuumtér mellett? Azért, mert semmi sem szigetel jobban ennél a közegnél – a jelenleg alkalmazott szigetelőanyagok esetében mindig fellépett valamekkora szivárgási áram, ami ugyan elenyészően kicsi egyenként vizsgálva, az egyre zsugorodó processzorok egészét tekintve viszont az utóbbi években már komoly kihívások elé állította a félvezetőipart. Az egymáshoz egyre közelebb kerülő rézvezetékek egyre növelték a szivárgás mértékét, így veszélyeztették Moore törvényének létét. E probléma megszüntetése érdekében már kipróbálták a porózus anyagszerkezetet, ami ugyan hasonlít a vákuum hatásához e tekintetben, viszont ez a kialakítás törékenynek bizonyult – ráadásul a hőmérsékletre is sokkal érzékenyebb, mint a tisztán vákuumos technika.

A most bejelentett fejlesztés az úgynevezett diblock copolymerekkel végzett kísérletek eredményének köszönhető. Ez két olyan molekulából áll, amely hétköznapi körülmények között taszítja egymást. Egy speciális elrendezésnek és a köztük levő kölcsönhatások ellenőrzésének révén azonban egy bonyolult mintát alkothatnak. Egyszerűbben: a kopolimerek létrejötte nagyon hasonlít a hópelyhek molekuláról molekulára való növekedéséhez. A Cneten megjelent bemutatóvideón meg is tekinthető a folyamat elvi ábrázolása.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés