Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fogyasztásra alkalmas a metanol – szűrővel már piacképes a DMFC

Smart home

Fogyasztásra alkalmas a metanol – szűrővel már piacképes a DMFC

Az új kutatási eredmények szerint az üzemanyagcellák nemsokára piacképesek lesznek egy szűrőeszköz beépítésének köszönhetően.

Újra az érdeklődés középpontjába állíthatja a hordozható eszközök új típusú energiaforrását jelentő üzemanyagcellákat (Direct Methanol Fuel Cell, DMFC) az a felfedezés, mely szerint egy szűrő segítségével piacképessé tehető a metanolos megoldás. A tajvani kutatók munkájának köszönhetően így újra karnyújtásnyira kerültek a fogyasztókhoz a hagyományos akkumulátorok helyett DMFC-vel működő mobiltelefonok, és más hordozható elektronikai eszközök.

A Tajvanban található National Tsing Hua University kutatócsapata ugyanis egy olyan szűrőtechnológiát fejlesztett ki, amely révén a metanolos üzemanyagcellák kereskedelmi életképessége újraéleszthető. Az eszköz kiszűri a működés során termelődő melléktermékeket, amelyek nagyban csökkentik a hatékonyságot, ám a megoldás maga nem igényel különösebb energiaráfordítást.

A DMFC ígéretes technológiának bizonyul a hordozható elektronikai termékek szemszögéből, mivel a metanol nem igényel bonyolult katalitikus átalakítást, és könnyebben tárolható, mint a nagy nyomást vagy alacsony hőmérsékletet igénylő hidrogén. A DMFC által előállított energia mennyisége korlátozott, amely részben annak tudható be, hogy amikor az üzemanyag oxidálódik, különböző melléktermékek képződnek, mint például a szén-dioxid.

A National Tsing Hua csapata egy olyan eszközt fejlesztett, mely passzív szűrőrendszert alkalmazva eltávolítja a szén-dioxidot, a vizet és a metanolgőzt. A szűrő körülbelül 100 darab, 50 mikronos lyukat tartalmaz, amely lehetővé teszi a CO2 távozását a légtérbe. A lyukak emellett víztaszító teflonréteggel rendelkeznek, így a folyadékot egy gyűjtőtartályba vezetik el anélkül, hogy az üzemanyagcella által termelt értékes energiából bármennyit is elhasználnának.

Mint arról már korábban beszámoltunk a Samsung és a



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés