Connect with us

technokrata

Fogyasztásra alkalmas a metanol – szűrővel már piacképes a DMFC

Smart home

Fogyasztásra alkalmas a metanol – szűrővel már piacképes a DMFC

Az új kutatási eredmények szerint az üzemanyagcellák nemsokára piacképesek lesznek egy szűrőeszköz beépítésének köszönhetően.

Újra az érdeklődés középpontjába állíthatja a hordozható eszközök új típusú energiaforrását jelentő üzemanyagcellákat (Direct Methanol Fuel Cell, DMFC) az a felfedezés, mely szerint egy szűrő segítségével piacképessé tehető a metanolos megoldás. A tajvani kutatók munkájának köszönhetően így újra karnyújtásnyira kerültek a fogyasztókhoz a hagyományos akkumulátorok helyett DMFC-vel működő mobiltelefonok, és más hordozható elektronikai eszközök.

A Tajvanban található National Tsing Hua University kutatócsapata ugyanis egy olyan szűrőtechnológiát fejlesztett ki, amely révén a metanolos üzemanyagcellák kereskedelmi életképessége újraéleszthető. Az eszköz kiszűri a működés során termelődő melléktermékeket, amelyek nagyban csökkentik a hatékonyságot, ám a megoldás maga nem igényel különösebb energiaráfordítást.

A DMFC ígéretes technológiának bizonyul a hordozható elektronikai termékek szemszögéből, mivel a metanol nem igényel bonyolult katalitikus átalakítást, és könnyebben tárolható, mint a nagy nyomást vagy alacsony hőmérsékletet igénylő hidrogén. A DMFC által előállított energia mennyisége korlátozott, amely részben annak tudható be, hogy amikor az üzemanyag oxidálódik, különböző melléktermékek képződnek, mint például a szén-dioxid.

A National Tsing Hua csapata egy olyan eszközt fejlesztett, mely passzív szűrőrendszert alkalmazva eltávolítja a szén-dioxidot, a vizet és a metanolgőzt. A szűrő körülbelül 100 darab, 50 mikronos lyukat tartalmaz, amely lehetővé teszi a CO2 távozását a légtérbe. A lyukak emellett víztaszító teflonréteggel rendelkeznek, így a folyadékot egy gyűjtőtartályba vezetik el anélkül, hogy az üzemanyagcella által termelt értékes energiából bármennyit is elhasználnának.

Mint arról már korábban beszámoltunk a Samsung és aSzólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle