Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó robotot mindenkinek

Smart home

Olcsó robotot mindenkinek

Már a lányok is érdeklődnek.

Nemrég írtunk a Microsoft frissített robotszoftver-fejlesztő alkalmazásáról, melyet ingyenesen letölthetővé tett a redmondi vállalat. Úgy tűnik, egyre többen fektetnek hangsúlyt az olcsó megoldásokra, mert nemrég a Carnegie Mellon Egyetem jelentette be, hogy a robotika tanszékükön dolgozó egyik professzor, Illah Nourbakhsh egy olyan kitet tett elérhetővé, melynek köszönhetően relatíve olcsón összerakható egy robot. Ennek a két elemnek a kombinációjával pedig már komoly támogatást kaphatnak az érdeklődő, a robotikával hobbiból vagy elhivatottságból foglalkozók.

Telepresence Robot Kit, avagy Terk – erre a névre keresztelte el az amerikai egyetem professzora a csapatával együtt létrehozott készletet. A projekt mögött olyan nagy nevek álltak támogatóként, mint a Google, a Microsoft és az Intel. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) minden nyíltforrású és szabadon felhasználható (public domain), vagyis a Terk létrejöttén bábáskodó emberek és cégek nem kívánnak pénzt viszontlátni a fejlesztésből. „Támogatóink ajándékként adták a projekthez a pénzt, hogy segítsék az emberi kreativitás kibontakozását.” – közölte Nourbakhsh.

Nézzük akkor pontosan, hogy miről is van szó. A Terk „robot recepteket” kínál, vagyis terveket egy hétköznapi ember számára, boltban is megvásárolható elemekre való építkezés lehetőségével csábítja az érdeklődőket. Tulajdonképpen semmi másra nincs szükség, mint a tervekre, a bolti alkatrészekre, és lelkesedésre. Valamint plusz 350 dollárra, ha egy az egyben követni akarjuk a Terk referenciáját, mert robotvezérlőnek azt a Qwerk megoldást javasolják, mely egy linuxos számítógép a működtetéshez szükséges programmal. Persze a programozásban jártasak és a kihívást keresők számára ez egyénileg is megoldható, nem kötelező ehhez az elemhez ragaszkodni, viszont ennek alkalmazásával a robot „lelkének” megalkotása válik könnyebbé.

Qwerk
Motorokat és más, a robot által használt eszközöket köt össze, vagyis digitális idegrendszerként funkcionál. Emellett lehetővé teszi az autonóm szerkezetek számára, hogy vezetékmentes kapcsolatot hozzanak létre az Internettel (vagy a helyi hálózattal), és ott információkhoz férjenek hozzá. Egy önfrissítő, utasításokat számítógépről elfogadó robot jóval komplexebb műveleteket is elvégezhet, mint egy csupán előre programozott rutinokkal operáló társa. Sőt, a Terk alapján megépített modellek még RSS-olvasóval is rendelkeznek – képesek értelmezni az RSS-feedeket, vagy például felolvasni őket.

Az összköltséget a Qwerk komputerrel együtt 550 és 750 dollár közé teszik a projekt kutatói, vagyis nagyjából egy belépőkategóriás noteszgép áráért már bárki készíthet magának önműködő szerkezeteket. A 750 dolláros árkalkulációba ráadásul már olyan dolgokat is beleszámoltak, mint a csavarhúzó és a villáskulcs; vagyis a szerszámokat is magában foglalja a számla. Ezek az eszközök pedig a legtöbb barkácsoló szaki otthonában megtalálhatók.

Lányok és a robotika
Nourbakhsh szerint a fejlesztésnek vízválasztó szerepe lehet. Az amerikai középiskolák számára is kínált kitek ugyanis kibővítik az érdeklődők körét, sőt, olyan részét is elérik az embereknek, akiktől eddig a robotika viszonylag távol állt. A professzor szerint egyre több lány csatlakozik a robotépítő projektekhez, akik ráadásul gyakran jobb programozónak bizonyulnak, mint a fiúk.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés