Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft kezében a robotika jövője?

Smart home

A Microsoft kezében a robotika jövője?

Redmond robot revolúciója.

oe Pinto neve nem ismeretlen a robotikában: az amerikai férfi az iparág egyik fontos megfigyelőjének, illetve a kezdő vállalatok támogatójának számít. Nemrég tett nyilatkozata szerint jelenleg csak a Microsoft van abban a pozícióban, hogy megadja a robotikának azt a lökést, amire szüksége van. Napjainkban ugyanis az önműködő, autonóm döntéseket hozni képes szerkezetek még mindig igen drága eszköznek számítanak (ha csak a robotporszívót ide nem számítjuk). Az a forradalom, ami lezajlott a személy számítógépek terén a múlt évezred utolsó évtizedében, még mindig várat magára a robotiparban.

Mi kellhet az emberhez közelebb álló robotok széles körű elterjedéséhez? Elsősorban egy egységes szoftverfelület, amelynek használatával a programozás könnyebbé és átjárhatóbbá válhat. A Microsoft ezirányú erőfeszítéséről tavaly decemberben már beszámoltunk (az ingyenes Microsoft Robotics Studio legfrissebb, 1.5-ös változat mindössze 54 MB-os telepítője bárki számára letölthető innen). Pinto szerint a viszonylag könnyen használható MRS jó kiindulási alap lehet a különágazó fejlesztések miatt erejét szétforgácsoló iparágnak. Tulajdonképpen hasonlóan úttörő szerepet játszhat a platform, mint az 1980-as évek elején a Microsoft DOS-a, amellyel a PC-k standard operációs rendszert kaphattak.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Hiába ugyanis a redmondi szoftver, a robotok komplexebb entitások, mint a PC-k. Az önműködő szerkezeteknek ugyanis nem csak agyra (szoftver) van szüksége, hanem izomra (motorokra) és csontokra (összeköttetések az egyes alrendszerek között) is. A MRS pedig csupán az agyat standardizálja.

Segíti a fejlesztést ugyanakkor, hogy a Microsoft a platform 1.5-ös változatának kiadásával szimulációs környezeteket is létrehozott (letöltés itt). Az egyikkel szumó, a másikkal pedig labdarúgás szimulálható, anélkül, hogy ehhez fizikai valójukban meg kellene építeni az egyes robotokat (hiszen a szumóhoz kettő, a focihoz minimum 6 robotra lenne szükség, hogy egyáltalán hasonlítson az eredeti játékra). Az itt szerzett tapasztalatok pedig jól jöhetnek azon szerencséseknek, akik április 30. és május 3-a között részt vesznek a Las Vegas-ban tartandó Microsoft Mobile & Embedded DevCon (MEDC) rendezvényen – itt az önállóan létrehozott robotok „vívhatnak meg” egymással.

És ha lefagy a Microsoft operációs rendszer, akkor jön a robot reboot.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés