Connect with us

technokrata

Klímaváltozás mindig is volt

Smart home

Klímaváltozás mindig is volt

Újabb bizonyítékot találtak a tudósok arra vonatkozóan, hogy a déli sark jelentős éghajlatváltozásokon esett át.

A jégfúrás márpedig azt mutatja, hogy a klíma bizony változékony volt régen is. Ez ugyanis a legelső jelentés, amit közzétettek a tudósok abból a vizsgálatból, mely során mintát vételeztek az antarktiszi jégmezőből. Ehhez a dél-angliai Dorset-ben található Christchurch-ben gyártott óriás fúrógépet, az Andrill-t használták.

A szakemberek rengeteg időt töltöttek azzal, hogy begyűjtsék az alapvető fontosságú jégmintákat a Ross tenger térségéből. Ezeket a mintákat később alapos vizsgálatoknak vetették alá, hogy kiderítsék, milyen éghajlat változások mentek végbe az idők során.

Az eredményeket a Northern Illinois University tette közzé; ezek szerint a klímaváltozás az elmúlt öt millió évben kifejezetten szélsőséges volt. A tudósok szerint a Ross, Franciaország nagyságú selfjege (sajátos jégfelhalmozódás a tenger felszínére kiterjedő, egyik végén a szárazföldhöz fagyott jégtakaró) drámai változásokon esett át, és akár el is tűnhet. Az eredményekre a kutatók az üledékes kőzetek vizsgálataiból következtettek, és bizony úgy tűnik, hogy ezek a minták nagy betekintést nyújtanak az elmúlt évmilliókba, amikor az Antarktisz még egy meleg és csábító hely volt.

A kutatási eredmények révén a szakemberek megpróbálnak egy átfogóbb és pontos képet adni a klímaváltozások hosszabb tendenciáiról.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek